Bilde fra blåtimen

I Fordelssonen får du blant annet hjelp til å få flotte bilder i blåtimen.

© Shutterstock.com

7 ting du bør gjøre i juleferien

Juledagene er perfekte til å prøve nye prosjekter innen foto, og i Fordelsaonen får du hjelp og ny inspirasjon. Her er syv ting du kan kaste deg over i julen.

23. desember 2019 av Kristoffer Engbo

1. Rydd opp i bildene

Samlingen av bilder i Lightroom kan bli enorm hvis du ikke får slettet de dårligste bildene og like bilder av samme motiv.

Lightroom gjør det enkelt å sammenligne og slette bilder med funksjonen Compare. I denne videoen kan du se hvordan du får ryddet opp og sparer plass på harddisken.

2. Knips i den blå timen

Den blå timen er perioden rett før solopgang og etter solnedgang, hvor alt får et blått skjær. Du kan få fantastiske bilder i det kjølige lyset, og på denne tiden av året må du verken tidlig opp eller sent i seng for å fotografere i blåtimen.

Bilde tatt i blåtimen

Det ser flott ut når du, som Mads Peter Iversen har gjort her, blander det varme kunstlyset med de kjølige tonene i blåtimen.

© Mads Peter Iversen

I samarbeid med landskapsfotografen Mads Peter Iversen har vi laget videoserien “De 10 flotteste naturfenomenene”, og i en av videoene viser han hvilke motiver du skal gå for, og hvordan du får flotte bilder i blåtimen.

3. Fang vinterens ville farger

Vinterens landskaper kan bli fylt med fantastiske farger under de rette værforholdene. I vår e-bok “Guide til vinterbilder” får du masser av tips, og du kan blant annet se hvordan du får fargestrålende landskapsbilder.

Les, hvordan du finner og utnytter den røde himmelen, de rosa tonene, purpurlyset og det lilla skjæret. Hent e-boken her.

4. Ta bilder i eget hjemmestudio

Med et sett blitslamper til få tusen kroner kan du ta profesjonelle portretter hjemme. I videoen her kan du se hvordan du stiller opp hjemmestudioet og hvordan du får flotte bilder med forskjellige oppsett.

Hjemmestudio

I videoen kan du blant annet se hvordan du kan lage forskjellige oppsett med lampene.

5. Gi bildene dine søkelord

Det blir mye enklere å finne rett bilde i en stor samling når du har gitt dem søkeord. I denne video, som er den del av vårt grunnkurs i Lightroom, kan du se hvordan du tildeler søkeord til bildene dine i Lightroom, og hvordan du kan søke frem bildene igjen.

6. Få kontroll på histogrammet

Kameraet ditt inneholder et suverent hjelpemiddel til å sikre at bildene dine verken blir for lyse eller mørke, men helt perfekt eksponert.

Histogram på kamera

Du kan få vist histogrammet på kameraskjermen, og i videoene kan du se hvordan du leser det av.

Ved hjelp av kameraets innebygde histogram får du nemlig en grafisk oversikt over fordelingen av lys i bildet, og i to videoer som er en del av videoserien “Fotoskolen”, viser vi hvordan du bruker histogrammet.

Klikk her for å se del 1

Klikk her for å se del 2

7. Finn ditt neste objektiv

I e-boken “Synsfeltet – guide til objektiver” går vi gjennom alle mulighetene, som de forskjellige objektivtypene – fra fiskeøye til kraftig tele – gir, og i løpet av de 47 sidene får du masser av tips til å bruke de forskjellige objektivene.

Hent e-boken “Synsfeltet – guide til objektiver” her.

Kanskje du er interessert i...