Kvinne i blomstrete kjole smiler
© Shutterstock

Bruk ultratelen til silkemyke portrettbilder

Det er ikke bare teler på mellom 50 og 135 millimeter som er velegnet til portretter, for også lengre brennvidder skaper flotte bilder.

Et godt portrettbilde kan ofte bli enda bedre hvis bakgrunnen blir kraftig uskarp fordi modellen samtidig blir fremhevet.

Mange fotografer vet at de kan få denne effekten ved å bruke objektiver med stor blenderåpning, for eksempel 50 mm F1.4 eller 85 mm F1.8, men ikke alle tenker over at effekten også kan skapes med lengre teler – selv om de ikke er særlig lyssterke. 

Zoomobjektiver med en brennvidde på over 200 mm brukes ofte av sports- og naturfotografer, og mens de ofte har relativt små maksimale blenderåpninger, vanligvis mellom 5.6 og 6.3, kan de likevel ta flotte bilder med silkemyk bokeh.

Det kan de fordi de lengre brennviddene gjør at du kan komme nærmere modellen, og jo nærmere du kommer, desto mindre blir dybdeskarpheten. Dette bidrar til å skape flott bakgrunnsuskarphet. 

Test effekten selv

Hvis du har et langt teleobjektiv på 150 mm eller mer, kan du prøve å sette kameraet til å fyre løs mens du følger en modell som beveger seg stadig nærmere kameraet ditt. 

I takt med at personen kommer nærmere deg, vil bakgrunnen bli stadig mer uskarp. 

På bildet nedenfor kan du også se en sammenligning av to bilder tatt på henholdsvis 50 og 600 mm, og se hvor stor forskjellen i bakgrunnsuskarpheten er. 

> Les mer Dette er alt du må vite om portrettfotografering

To bilder av kvinne ved siden av hverandre

Bildene er tatt på samme blenderverdi, F6.3, og viser hvor mye kraftigere bakgrunnsuskarpheten blir på den lengre brennvidden. 

© Holger Svend Anderson

Her er det smart å bruke effekten

Det er logisk å bruke lengre teler til å ta portretter når du vil fotografere modellen på avstand 

Det kan være hvis vedkommende står på den andre siden av en innsjø eller elv og du vil få med vannet i forgrunnen.   

Lengre brennvidder har imidlertid også andre fordeler som gjør dem til et utmerket valg når det gjelder portretter.

Jo lenger inn du zoomer, desto mer komprimert blir også bildet, og det skaper et penere utseende i portrettbilder fordi størrelsen på ansiktstrekk ikke blir strukket unaturlig ut, slik den gjør på kortere brennvidder. 

Den eneste ulempen du har ved å bruke de lengre brennviddene til portrettbilder, er at du også blir nødt til å rope ut når du skal si noe til modellen din. 

>Les mer Dette er de beste kamerainnstillingene til portrettbilder

Kanskje du er interessert i...