Nyttårsforsetter dårlige vaner fotograf

Det er noe motiverende med et helt nytt år som begynner – og hvorfor ikke bruke det til å luke ut noen av de dårlige fotovanene? Se nyttårsforsettene våre lenger nede. 

© Shutterstock

Dette er våre fotografiske nyttårsforsetter

Ett nytt år nærmer seg med raske skritt, og det samme gjør nyttårsforsettene. Her i redaksjonen har vi bestemt oss for å ta et oppgjør med noen av de dårlige vanene vi har som fotografer. Les om dem her - kanskje du også blir inspirert til et nyttårsforsett eller to?

29. desember 2018 av Sarah Marie Winther

Når vi i champagnerus hopper inn i det nye året, er det ofte med ett eller flere nyttårsforsetter i tankene. 

Men i stedet for å rive oss i håret over at vi skal trene mer eller spise mindre godteri, skal nyttårsforsettene våre i år handle om å bli bedre fotografer.

Vi har alle dårlige vaner – også som fotografer. 

I det nye året vil vi prøve å luke litt i de vanene så vi forhåpentligvis bruker mindre tid på unødvendige ting og tar enda bedre bilder enn i fjor.

Under kan du lese om nyttårsforsettene vi setter oss som fotografer – og kanskje la deg inspirere til å lage dine egne. 

I det nye året vil vi:

1. Ha med oss kameraet oftere

Nyttårsforsetter dårlige vaner fotograf

Tenk på det å ta bilder som visuelle armhevinger – de teller uansett om bildene er tatt med mobilen eller kameraet. 

© Shutterstock

De beste bildene dukker alltid opp den dagen vi ikke har med oss kameraet. 

Derfor vil vi i det nye året minne oss selv på å pakke det ned i vesken oftere– og hvis ikke det er plass, vil vi bruke smarttelefonen vår.

Nei, kvaliteten er ikke den samme, men vi skal heller ikke skrive ut alle bilder i plakatstørrelse og henge dem opp på veggen. Hver gang vi tar et bilde, trener vi blikket vårt – også selv om det bare er med mobilen.

Vil du forbedre mobilbildene dine, kan du lese tipsene våre her.

2. Bli bedre på å beskytte bildebrikken mot støv

Vi har alle gjort det. 

Latt kamerahuset vårt ligge på bakken med bildebrikken blottlagt mens vi fant fram det objektivet vi ville bytte til.

Hvorfor? Fordi det er den enkleste og raskeste måten å gjøre det på. Men det er også måten det kommer aller mest støv inn til brikken på, som vi senere må knote med å fjerne i bildebehandlingen.

Når bytter objektiv framover, vil vi først finne fram objektivet vi vil bytte til, ta av bakdekslet og sette det på en flat overflate med fatningen nedover. Så vil vi, med ryggen mot vinden, bytte objektiv så fort vi bare kan, så bildebrikken nesten ikke er åpen.

Skulle uhellet likevel være ute, og det er kommet støv på bildene, kan du se her og lese om hvordan du fjerner det i bildebehandlingen.

3. Ikke se så mye på skjermen

Det kan være veldig fristende å se på skjermen hver gang man har tatt et bilde, men fra nå av skal vi bare sjekke skarphet og deretter konsentrere oss om det som skjer omkring oss.

Hvis man hele tiden skal se på bildet man akkurat har tatt – noe som også kalles "chimping" – risikerer man nemlig å gå glipp av fantastiske bilder.

Særlig i natur- og gatefotografering, hvor det kan skje noe nytt på brøkdelen av et sekund, som man rett og slett ikke oppdager fordi man har det travelt med å se hvordan det siste bildet ble.

4. Slutte med å slette bilder under fotograferingen

Akkurat som at det kan være fristende å se på skjermen, kan det også være fristende å slette bilder med én gang mens man fotograferer. 

For hvorfor bruke viktig plass på minnekortet på dårlige bilder?

Men det vil vi prøve å stoppe oss selv i å gjøre. 

Først og fremst er det fordi det forkorter batteritiden litt hver gang – og fordi vi aldri kan være helt sikre på at et bilde er ubrukelig når vi ser det på en så liten skjerm.

Les også: Slik øker du batteriets levetid. 

Tenk om du kom til å slette et bilde som umiddelbart ikke var godt nok, og så oppdaget hjemme at det var akkurat det bildet du trengte? 

I kameraet kan du ikke gjenopprette bildene – det kan du på datamaskinen.

5. Stoppe når vi ser en fotomulighet

Nyttårsforsetter dårlige vaner fotograf

Ja, du kan alltids komme tilbake – men lyset vil aldri være akkurat det samme, så stopp når du ser et spennende motiv.

© Shutterstock

Har du noen gang kjørt forbi et interessant motiv uten å stoppe? Og sagt til deg selv at du bare kunne ta bildet på vei tilbake?

Det har vi. Og hver gang har vi enten glemt det, kjørt en annen vei hjem, eller så har lyset på stedet endret seg så det ikke lenger er et bilde.

Det er vi lei av! Så fra nå av vi vil stoppe hver gang vi har tid til det, slik at vi ikke irriterer oss over at vi aldri fikk tatt akkurat det bildet.

6. Huske å tømme og formatere minnekort

Vi har ikke tall på hvor mange ganger vi har tatt opp kameraet av vesken, tatt et par bilder og fått beskjed om at kortet er fullt. Og så stått og lurt på om vi fikk sikkerhetskopiert etter den siste turen...

Derfor vil vi minne oss selv på å tømme og formatere minnekortene våre så fort vi kommer hjem fra en fototur. 

Dermed kan vi være sikre på at alle bildene er lagret flere steder, og vi slipper å stå og slette bilder i felten.

Les mer om sletting og formatering av kort her.

7. Huske å lade batteriene våre

Når vi først holder på med minnekortene, vil vi også sette batteriene til lading så vi slipper å bli avbrutt i fotograferingen fordi batteriene er flate.

Les mer om hvordan du forlenger batterilevetiden her.

Redaksjonen anbefaler: Smart jakke til fototuren 

Nå kan du få en superlett og flott fiberjakke, ideell for fototuren, med Digital FOTO. 

Jakken har et slitesterkt ripstop-system med fiberforing som gir lav vekt, god isoleringsevne og holder deg varm. 

Yttermaterialet er vind- og vannavvisende, så du kan takle mindre byger og vind. Jakken er svart, og har en behagelig tettsittende passform. Den fås i størrelsene M, L og XL. 

Akkurat nå kan du få denne flotte jakken sammen med to numre av Digital FOTO for bare 59,50 + porto og ekspedisjon. Bare jakken har en verdi på 650 kroner. 

 > Finn tilbudet her! 

Få en varm og flott fotojakke for bare kroner 59,50 + porto og ekspedisjon.  Finn tilbudet her! 

Kanskje du er interessert i...