5G er en forkortelse for «femte generasjons mobilnettverk».  

© shutterstock

Dette kommer 5G til å bety for deg som fotograf

5G avløser 4G-nettverket, og det betyr blant annet at det blir enklere å dele bilder og videoer raskt. Vi gir deg svaret på hva du som fotograf kan forvente av nye muligheter med 5G.

22. oktober 2020 av Christian Trant

5G-nettverket er en videreutvikling av 4G-teknologien, som er det trådløse nettverket de fleste av oss har brukt i en del år nå.

Nå er 5G-nettverket for alvor på gang, og helt konkret betyr det høyere hastigheter og bedre kapasitet – og derfor vil også det nye nettverket få betydning for deg som fotograf.

Men hva kan du helt konkret forvente deg? Det gir vi deg svarene på her.

5G gjør alt raskere

Det trådløse nettverket du bruker når du deler og lagrer bildene dine på internett, kan på mange måter sammenlignes med en motorvei.

Motorveien blir bredere for hver gang nettverket blir oppdatert og for eksempel går fra 4G til 5G. 

Nå er 5G her, og det gjør det mulig å lagre og dele bilder for flere samtidig når de er på farten. 5G har nemlig flere «filer», og det betyr at flere kan være på nettverket samtidig uten å oppleve lave hastigheter eller «kø».

> Les også: Her er Samsungs nye toppmodell med rått kamera 

På store festivaler og under idrettsarrangementer der mange deler på nettverket, vil det være enklere å ta bilder og dele dem på internett etterpå.

© Shutterstock

Så raskt blir 5G

5G er cirka 65 ganger raskere enn hastighetene du har på 4G-nettverket i dag – og potensielt kan det bli opptil 1000 ganger raskere når 5G har blitt testet av mobiloperatørene i en lengre periode.

Forskere, tilbydere og andre med kunnskap på området ved nemlig ikke sikkert hva det fulle potensialet til 5G-nettverket er.

Resultatet vil sannsynligvis også variere etter hvor du befinner dig, men én ting er sikkert, og det er at du vil oppleve en markant forandring når du går fra 4G til 5G.

Hastigheten på det nåværende 4G nettverket ligger nemlig i området 17–71 megabit i sekundet, men den hastigheten blir mangedoblet med 5G. Framover blir det nemlig mulig å laste ned filer med cirka 1 gigabit i sekundet.

5G kan ende opp med å bli 1000 ganger så raskt som 4G. Både når du laster opp en bildebunke til for eksempel Instagram, men også reaksjonstiden når du sender filer, blir markant hurtigere.

5G er best i byene i de største byer

I Norge kom Telenor først med 5G i Trondheim, så fulgte Telia etter med åpning i Lillestrøm og deler av Oslo, og i september meldte også Ice at de kommer til å begynne med åpning i Tromsø.

5G-mastene kan allerede levere internett som er så raskt at du for eksempel kan laste ned en Netflix-film på bare noen få sekunder.

Planen er at 5G skal rulles ut i resten av landet fortløpende, og vi kan forvente at stort sett hele Norge vil ha tilgang i løpet av 2023.

Fortløpende vil det også bli flere og tjenester som kan bruke 5G-nettverket. Nå i begynnelsen er det bare en del smarttelefoner som kan få glede av det raske nettverket, men om ikke så lenge vil også GPS-systemer, sykehus, førerløse biler, smarthus og betalingssystemer kunne dra nytte av det.

Dette er smarttelefonene som kan koble seg på 5G på nåværende tidspunkt:

 • iPhone 12, 12 Mini, 12 Pro og 12 Pro Max
 • Huawei P40 Pro
 • Motorola Edge+
 • Motorola Edge
 • Motorola Moto G 5G Plus
 • Nokia 8.3 5G
 • OnePlus 8
 • OnePlus 8 Pro
 • OnePlus Nord
 • Samsung Galaxy A51 5G
 • Samsung Galaxy A71 5G
 • Samsung Galaxy Note10+ 5G
 • Samsung Galaxy S20 5G
 • Samsung Galaxy S20+
 • Samsung Galaxy S20 Ultra
 • Samsung Galaxy Note20
 • Samsung Galaxy Note20 Ultra
 • Samsung Galaxy Z Flip 5G
 • Sony Xperia 1 II

Nye funksjoner og 5G går hånd i hånd

5G kommer til å ha størst betydning for fotografer som jobber med video. Hjemmesider som for eksempel YouTube er allerede klargjort for at du legger opp 4K-video på plattformen deres, og med 5G går dette lynraskt.

Det blir også enklere å strømme og filme 360-gradersvideo, noe som ellers kan være en veldig tung og treg prosess hvis du bruker 4G-nettverket.

> Les også: Slik viser du fram videoene dine på YouTube

4K-video forventes å bli normen for når du sender og laster opp video med 5G, men det blir allerede jobbet med at du snart kan laste opp 8K-video til for eksempel YouTube.

© Shutterstock

Hva kan du forvente i fremtiden?

Nettverket blir stadig raskere, og teknologien utvikler seg også kontinuerlig. Det betyr at helt nye funksjoner blir muliggjort i en ikke så fjern fremtid.

Det blir blant annet visket om at du i fremtiden kan bruke kameraet i smarttelefonen din til å skanne en stor menneskemengde og finne vennene dine raskere.

Dette krever et raskt nettverk for å lykkes, og hvis du skal kunne skanne mange ansikter i sanntid.

Det blir også noen utfordringer med tanke pål GDPR, som er personvernforordningen, hvis en slik funksjon skal opp og stå.

Dette er bare én tingene som kanskje blir mulige med et raskere nettverk og den kontinuerlige forbedringen av teknologien bak. 

> Les også: Derfor trenger du en fjernutløser

Kanskje du er interessert i...