blåveis makrobilde

Øv deg på makrofotografering og fotografer de mange vakre blåveisene i skogen. 

© Shutterstock

3 ting du må fotografere i påsken

Påskeferien er over oss, og det er en opplagt mulighet for å bruke den ekstra fritiden på å øve deg på fotografering og samtidig få mye frisk luft.

9. april 2019

Påsken er den tiden på året der grønn og frisk natur blir badet i et fint lys som gir suverene muligheter for gode motiver. 

Det er også en tid med litt flere fridager enn ellers. Fridager som du med fordel kan bruke til å dra på fototurer. 

Her gir vi deg tre forslag til hvilke opplevelser og motiver du kan kose deg med i påsken.

Bruk påsken på makrofotografering

Sommerfuglene har vært i dvale hele vinteren. De første våkner allerede i mars, og så kommer resten av dem senere. Vi foreslår at du øver på makrofotografering med en et av vårens sendebud.

Derfor bør du stå opp tidlig og fange sommerfuglene påmorgenen, mens de fortsatt er sløve. Det gir deg mulighet for å komme deg nærmere.

Vi foreslår at du bruker et makroobjektiv og har blenderen på rundt F5.6-8.0. Det gjør det enklere å få både vingene og hodet skarpt.

Har du ikke et makroobjektiv, kan du også bruke et zoomobjektiv på omkring 100 mm. Det gir deg en fordel fordi det ikke er nødvendig å komme like tett på som hvis du bruker et makroobjektiv. Da er det lurt å bruke stativv. 

> Les den store guiden vår til makrofotografering her

anemoner makro foto

Blåveisene viser seg fi skogbunnen og er et opplagt motiv i påskeferien hvis du vil øve deg på makrofotografering. 

© Shutterstock

Bli enda bedre på gatefotografering

Påsken og våren får også oss mennesker ut av vinterdvalen. Ta derfor med kameraet til byen, hvor det igjen er aktivitet på gatene.

Vi anbefaler at du bruker et zoomobjektiv på omkring 24-70mm, for det gir deg gode muligheter i de fleste situasjoner.

En hovedregel er at du kan fotografere alle som er på offentlige steder. Liker du best å spørre om lov, spør du etter at du har tatt bildet. Du kan alltid slette bildet igjen.

> Les våre 5 tips til gatebilder og mer om reglene for gatefotografering her

gatefotografi i motlys

Når du fotograferer mennesker i byen, kan du også skape stemningsfulle bilder der mennesker ikke nødvendigvis er gjenkjennbare, men bare ser ut som silhuetter. Få mange tips til å fotografere dramatiske silhuetter her. 

© Shutterstock

Bruk påsken på actionfylt fotografering

Tidlig i påsken spilles det gjerne også en del fotballkamper, der både heder, øre og poeng står på spill.

Dette gir deg gode muligheter for å teste kamerautstyret ditt når hodedueller, mål og gjørmete knær er i fokus.

Et teleobjektiv på 200-300 mm skal kunne klare brasene, så du kan få spennende og uttryksfulle nærbilder av spillerne selv om de er midt ute på banen.

Når du tar fotballbilder, er det en veldig lurt å bruke kontinuerlig autofokus. Det heter ofte C-AF, AF-C eller AI Servo på kameraene. 

Hvis kameraet ditt har funksjonen, kan det også være lurt å skru på følgefokus så kameraet ikke mister fokus selv om motivet beveger på seg.

Sett gjerne lukkertiden til rundt 1/1000 og åpne blenderen godt opp så du får inn mye lys i kameraet. Still derefter ISO-verdien til å passe med de andre prioritetene.

> Få fem tips for å ta gode fotballbilder her

fotball hodeduell

De dramatiske situasjonene i fotball gir ofte gode bilder, særlig hvis du kan komme helt innpå på spillernes ansikter og uttrykk.

© Shutterstock

Kanskje du er interessert i...