Produktbilde av Sigma 28mm, Sigma 40mm, Sigma 56mm, Sigma 70-200mm, Sigma 60-600mm

Det har etterhvert blitt gode grunner til å følge med på den japanske produsenten Sigma når du skal kjøpe nytt objektiv. Utvalget av uoriginale objektiver av høy kvalitet har nemlig blitt enda bredere. 

© Sigma

De 5 viktigste nyhetene fra Photokina 2018

Tross et generelt fall i antall nye kameraprodukter bød Photokina i år igjen på en rekke spennende og overraskende nyheter. Vi har samlet de viktigste her.

Det var vanskelig å forestille seg at Photokina ville by på noen revolusjonerende lanseringer, etter at Nikon og Canon løftet sløret for sine nye, speilløse fullformatkameraer i slutten av august og begynnelsen av september – flere uker før den store fotomessen. 

Men selv om det heller ikke var noe nytt fra verken Sony eller Olympus, kom flere av de andre produsentene på banen med interessante nyheter i løpet av de fire dagene messen sto på.

Få et overblikk over de fem viktigste nyhetene her: 

1. Leica, Sigma og Panasonic inngår en allianse

Det har alltid vært forbundet med trøbbel når man som fotograf vil bruke et objektiv med én fatning og et kamerahus med en annen. Men det vil Leica, Sigma og Panasonic ha en slutt på. 

På Photokina annonserte de tre produsentene at de fremover vil bruke den samme fatningen til fullformat- og APS-C-kameraer – nemlig L-fatningen, som er utviklet av Leica. 

Dermed vil fotografer i fremtiden kunne bruke et objektiv fra den ene produsenten med et kamerahus fra en av de andre produsentene. 

Umiddelbart hørs det ut det som en win-win-situasjon for alle tre produsenter, ettersom de vil få en større objektivportefølje, noe som vil gjøre dem mer attraktive for fotografer. 

2. Panasonic lanserer speilløst fullformat-kamera

Hvis du fremdeles ikke synes du får et stort nok utvalg av kameraer med den nye alliansen, så kan du glede dig til våren 2019, hvor du kan kjøpe Panasonic S1 og S1R - de  første speilløse full-frame-kamera fra Panasonic.

Med offentliggjørelsen av de nye modellene er det kun blitt enda tydeligere at fremtiden innenfor fotografi er speilløs – og utstyrt med fullformatbrikke. 

Bilde av Panasonic Lumix  S1R

Panasonic Lumix S1R får en oppløsning på 47 megapiksler og henvender seg spesielt til fotoentusiaster, mens Panasonic Lumix S1 har 24 megapiksler og skal også tiltale videofolket.

© Panasonic
Bilde av Panasonic Lumix S1R

Begge kameraer kan dessuten ta opp video i 4K med opp til hele 60 bilder i sekundet, noe ingen av konkurrentene kan.

© Panasonic

3. Zeiss tenker utenfor boksen med hybrid-aktig kamera

Den tyske kameraprodusentent Zeiss overrasket alle med offentliggjørelsen av Zeiss ZX1: Et kamera, som minner om en hybrid mellom en smarttelefon og et fullformatkamera. 

Nyheten fra Zeiss understreket en annen utvikling vi lenge har sett i både kameraer, bildebehandlingsprogrammer og smarttelefoner: Det skal være så enkelt som overhodet mulig å ta flotte bilder. 

Og mye tyder på at det blir tilfelle med Zeiss' nye kamera, som blant annet har innebygd Lightroom. 

> Les også: Zeiss bak årets største bombe på Photokina

4. Sigma utvider porteføljen med fem nye objektiver

Det skal ikke være utvalget som hindrer fotografer i å bytte til uoriginale objektiver. Det ser ut til å være Sigmas målsetning, for den japanske produsenten hadde med hele fem nye, spennende objektiver på Photokina.

De nye objektivene teller et 28mm F1.4 DG HSM, et 40mm F1.4 DG HSM, et 56mm F1.4 DC DN, et 70-200mm F2.8 DG OS HSM, og sist, men absolutt ikke minst, et 60-600mm F4.5-6.3 DG OS HSM. 

Les også: Vårt første inntrykk av Sigma 60-600 mm

Bilde av Sigma 70-200mm F2.8 DG OS HSM

Blant de nye objektivene fra Sigma er den lenge etterlengtede 70-200mm F2.8, som med sitt klassiske, populære og allsidige zoomområde tiltaler både entusiaster og profesjonelle. 

© Sigma

5. Venus Optics sender unike objektiver på markedet

Den kinesiske objektivprodusenten Venus Optics har spesialisert seg på objektiver som skiller seg fra mengden, og denne gangen hadde de med intet mindre enn 12 nye objektiver. 

Fire som var blitt vist én gang på en messe i Beijing, og åtte som så dagens (projektør)lys for første gang på Photokina.

De nye objektivene teller bl.a. et 4mm F2.8 fiskeøyeobjektiv til Micro Four Thirds-kameraer og et 10-18mm F4.5-5.6 til Sonys full-frame-kameraer med E-fatning.

Les også: Spar penger med uoriginale objektiver

Bilde av Laowa 4mm F2.8

Det nye Laowa 4mm F2.8 åpner helt nye verdener innen fotografi, så Micro Four Thirds-fans kan godt glede seg til at dette ultravidvinkelobjektivet kommer i handelen. 

© Venus Optics

Redaksjonen anbefaler: 100 tips og kurs til bildebehandling

Har du helt kontroll på hvordan du gjør fargene flottere og detaljene skarpere når du redigerer bildene dine? Ellers er det kanskje nå du skal lære det.

Digital FOTO har netopp utgitt en ny bok med 100 tips og kurs til Photoshop, Lightroom og Elements.

Boken er skrevet så det er noe til alle nivåer. Altså får du glede av den, uansett om du er nybegynner eller allerede fotograferer i raw og redigerer alle bildene dine.

Med boken i hånden kan du lett bringe bildene dine til helt nye høyder takket være de utførlige trinn for trinn-veiledningene, hvor vi guider deg gjennem de forskjellige funksjonene, justeringsmulighetene og effektene.

Akkurat nå kan du få boken 100 tips og kurs om bilderedigering med to numre av Digital FOTO for kun 49 kroner + porto. I alt 98 kroner. Les mer om boken her.

Kanskje du er interessert i...