De største nyhetene på CES-messen

Den store elektronikk-messen CES i USA er over, og den bød på massevis av spennende nyheter for fotoentusiasten. Her peker vi ut de mest interessante.

14. januar 2013

Den mest spennende nyheten for den krevende fotoentusiasten er Fujifilm X100S, som har hele 70 forbedringer i forhold til forgjengeren X100. Autofokus er blitt langt raskere, fordi det er innebygd fasedeteksjon på bildebrikken, og generelt har kameraet kortere ventetider. Man kan f.eks. ta et nytt bilde dobbelt så raskt som før, og X100S er klar til bruk på halve tiden. Kameraet har i tillegg arvet bildebrikken fra flaggskipet X-Pro1, der den høyere oppløsningen på 16,0 megapiksler og mangelen på et anti-alias-filter sørger for høyere detaljgrad og skarpe bilder.

Nikon er kommet med det nye systemkameraet J3, der oppløsningen er på 14,2 megapiksler. Kameraet ordner seriefotografering med aktiv autofokus på hele 15 bilder i sekundet i full oppløsning. Ganske overraskende har Nikon valgt å ikke ha verken AA-filter eller low pass-filter foran sensoren, men ifølge firmaet er det ikke lenger nødvendig med kameraets nye CX-sensor, og detaljgjengivelsen skal derfor være ganske overbevisende.

CES var også rammen for introduksjonen av nye, robuste kameraer. Stylus Tough TG-2 iHS fra Olympus tåler en tur i sjøen på 15 meters dybde og klarer et fall fra opptil 2,1 meter. I tillegg takler det kulde ned til ti minusgrader og er støtsikkert opp til 100 kilo. Objektivet har en lyssterk blender F2.0, så man kan klare seg under selv svært dårlige lysforhold. Panasonic lanserte samtidig konkurrenten Lumix FT5, som kan være med ned til 13 meters dybde og ellers matcher TG-2 på de robuste spesifikasjonene, og det har en oppløsning på 16,1 megapiksler.

Pentax kom med en klassisk retrodesign i form av MX-1, som er utstyrt med en ny bakbelyst cmos-sensor med en oppløsning på 12,0 megapiksler. Sentralt for et kamera i denne klassen har nyheten et svært lyssterkt objektiv, der blenderområdet går fra F1.8 til F2.5. Det har 4x zoom, som dekker området 28-112 mm.

Samsungs nye systemkamera NX300 byr på samme høye oppløsning på 20,3 megapiksler som de andre i NX-serien, og det er selvfølgelig innebygd wi-fi. Bildeprosessoren DRIMe IV sørger for at man kan ta 8,6 bilder i sekundet, og det kan også ta opp i 3-d – selv med Full HD-video – hvis man kjøper den nye 3-d-optikken fra Samsung. Det har en fleksibel skjerm på 3,3 tommer av typen AMOLED, som har høy kontrast.

De ellers litt konservative Canon kom med det ganske spesielle PowerShot N, som er ekstremt kompakt og domineres av en smart fleksibel skjerm, så man kan fotografere fra annerledes vinkler. Skjermen er berøringsfølsom, og stort sett alle funksjoner styres herfra. Oppløsningen er på 12,1 megapiksler, og objektivet har en brennvidde på 28-224 mm.

CES avslørte også at det er ekstrem høy oppløsning på vei til tv-er og skjermer. Panasonic viste f.eks. frem et nettbrett som kan gjengi 4K. Skjermen på 20 tommer har nemlig en oppløsning på 3840 x 2560 piksler. Noen produsenter ser allerede lenger frem i tid, idet Sharp viste en prototype på flatskjerm som kan gjengi video i hele 8K – noe som tilsvarer en oppløsning på 7680 x 4320 piksler. Skjermen har en størrelse på 85 tommer.

Kanskje du er interessert i...