Fotografer det lukkede land

På jakt etter det lukkede land

Det er noe tiltrekkende med steder vi enten ikke kan eller får komme inn i og fotografere. Noen fotografer klarer bare ikke å la det være - og krysser grensen til det som egentligt er avstengt område.

26. oktober 2016

Noen fotografer blir dratt mot det lukkede land - spennende steder som står helt tomme, er vanskelige å komme seg til eller bare er vanskelige å få tillatelse til å fotografere i.

i Digital FOTO 16/2016, som er ute nå, møter vi den portugisiske fotografen Edgar Martins, som har gjort det å fotografere på steder der andre ender opp med å få avslag, til varemerket siutt

Det har skaffet ham helt unike samarbeid med blant annet BMW og den europeiske romfartsorganisasjonen ESA.

> Se også: Tips: 16 triks for å knipse forlatte steder

Forlatte eller hemmelige steder

Tidligere i år hadde vi et intervju med de to danske eventyrerne Jan Elhøj og Morten Kirckhoff, som i årevis har fotografert forlatte steder i hele verden.

> Les om hvorfor Jan Elhøj og Morten Kirckhoff blir føler en dragning mot de forlatte stedene: Fascinert av det forlatte.

Mens de ofte blir tiltrukket av spenningen av å skulle forsere gjerder og unngå bevæpnede vakter, er det andre som blir tiltrukket av de forlatte stedene som med tiden nærmest er gått i glemmeboken.

En av dem er den russiske fotografen Danila Tkachenko. Han har skapt en fotoserie med det ganske passende navnet Restricted Areas, som er en historie om menneskets umettelige hunger for teknisk utvikling.

Det er imidlertid flyktig og forgjengelig, og det betyr at det mange steder bare står tomme fasiliteter igjen av det som en gang var triumfer - og nå er det glemt. Og det er her Tkachenko finner motivene sine.

Tkachenkos fotoserie omfatter bla. en rekke bilder fra det tidligere Sovjetunionen, hvor også bildet over kommer fra.

Du kan se mer av prosjektet til russerens på hjemmeside hans eller på Fotogalerie Friedrichshain Denne måneden har Tkachenkos utstilling.

I magasinet Digital FOTO 16/2016, som er ute nå, kan du lese hele intervjuet med Edgar Martins og se de imponerende bildene hans fra de stedene vi andre aldri får lov til å fotografere. Som abonnent kan du laste ned artikkelen gratis over.

Kanskje du er interessert i...