Raphaela Rosella, Australia, Oculi.

Verdens beste pressebilder

I morgen avgjøres hvilket bilde som vinner VM i pressebilder, World Press Photo 2015. Her kan du se vinnerne fra alle de foregående årene.

Siden 1955 har man hvert år, på nær to, kåret vinneren av World Press Photo, og motivene har spent fra Vietnamkrig og hungernød til flyktninger og homoseksualitet. Flere av vinnerne er blitt fotoklassikere, og de fleste husker den vietnamesiske jenta med brennende napalm på ryggen eller den utsultede afrikanske barnehånden i det store europeiske hånden.

Mens du venter på å finne ut av den den nyeste vinneren, som avsløres i morgen, også blir et bilde som brenner seg fast på netthinnen, kan du titte på den danske avisen Politikens galleri med alle vinnerne, år for år.

Det er flere nordmenn blant tidligere premierte fotografer – som Pål Hermansen med en andreplass i 2005, og Espen Rasmussen med første- og tredjeplass i forskjellige kategorier for 2006, samt en andreplass for 2011.

Se galleriet her.

Øverst: Vinner av Portraits (singles), 2014. Raphaela Rosella, Australia, Oculi. I midten: Vinder i Contemporary Issues (singles) og World Press Photo of the Year 2014. Mads Nissen, Danmark, Scanpix/Panos Pictures.

Kanskje du er interessert i...