Bygg om kameraet til rombilder

Et nedkjølt kamera, takk

Når du pakker ut det nye kameraet ditt, så er det helt sikkert med forventninger om at det skal ta tusenvis av bilder, slik det er. Men det er også folk, som mottar et kamera – kun for å demontere det totalt og bygge noe helt, helt annet.

21. april 2016

Folkene bak det nederlandske firmaet JTW Astronomy har en annen tilnærming til kameraer enn de fleste. Som navnet antyder, så utvikler nederlenderne nemlig kameraer til å fotografere verdensrommet.

For å få til nettopp det har du to muligheter: Enten bruker du en solid neve penger på et spesialkamera med ccd-sensor, som er bygd for formålet, eller så kan du gjøre som nederlenderne - kjøpe et DSLR-kamera for å bygge det om til et rom-kamera. Det er JTW Astronomy eksperter på.

Kjøleanlegg i kamerahuset

Det hele begynte med Canons 700D, som ses her, samt Sony A7. Begge kameramodellene er blitt åpnet og utstyrt med kjøleanlegg i et nytt kamerahus.

Slik unngår man at kameraets sensor blir varm, når det eksponeres i en time eller mer. Det bety, at det blir bildestøy, og det vil romfotografene selvfølgelig helst unngå.

De ombygde kameraene kjøles så langt ned som -20 grader for å få best mulig gjengivelse av nattehimmelens farger. Underveis er kameraenes low-pass- og IR-filtre blitt fjernet, hvilket sammenlagt sikrer at 75% mer lys treffer sensoren.

Billigere enn ekte romkamera

Det gjør det ombygde og nedkjølte kameraet fire ganger så lysfølsomt, som den tilsvarende modellen før ombygging.

Resultatet er ifølge nederlenderne at du som kjøper og romentusiast får et kamera, som på mange parametre kan konkurrere med de dyre ccd-kameraene.

Både på bilderne, men så sannelig også på et avgjørende parameter: Prisen.

Kanskje du er interessert i...