NASA

Fotograf tilbake etter 340 dager i rommet

Astronauten Scott Kelly er nettopp vendt tilbake til Jorden etter et ganske så langt rom-oppdrag på den Internasjonale Romstasjonen, ISS.

4. mars 2016

Onsdag kulminerte en 340 dager lang reise for amerikaneren Scott Kelly og hans russiske makker, Mikhail Korniyenko, da de blant mye annet skulle teste rommets påvirkning av menneskekroppen ved en lengevarende romreiser. Med seg hjem har de kunnskap, som er helt avgjørende, hvis mennesket en dag skal lande på Mars.

Underveis har han dokumentert reisen sin med et Nikon D4 og fanget alt fra nordlys til makrobilder av blomster i sin travle, vektløse hverdag.

Vokste i rakettfart

På reisen har Scott Kelly blant annet vært forsøkskanin i NASAs Human Research Programme, forkortet HRP. Problemet er nemlig, at man i vektløs tilstand blir høyere på rekordtid, når jordens tyngdekraft ikke er der for å presse ryggraden sammen.

For astronauter, og særlig astronauter på langtur som Kelly, er det vanlig med store problemer: Når ryggen plutselig blir 5-7 cm lenger i løpet av kort tid, så skaper det kraftige smerter. Derfor har oppdaget blant mye annet vært å utvikle en drakt, som NASA håper, kan hjelpe til med å holde fremtidige langtidsreisende rygger i form.

Scott Kelly er her sammen med Andreas Mogensen, der lige kom forbi.

Scott Kellys flittige bruk av sitt Nikon D4 har resultert i hundrevis av unike og fantastiske bilder, som alle gir et innblikk i livet på ISS. Hele albumet har NASA lastet opp på fototjenesten Flickr, som du kan se her: Album på Flickr.

Kanskje du er interessert i...