Solnedgang over kanaler i Amsterdam

Det tok Albert Dros to år å få det helt rette bildet av kanalen Leidsegracht i Amsterdam fordi værforholdene måtte være helt perfekte.

© Albert Dros

Sony-ambassadørens beste tips til landskapsbilder

Albert Dros har trollbundet verden med sine faktastiske landskapsbilder fra blant annet Holland og Kirgisistan. Vi har møtt den dyktige fotografen og lokket et par tips ut av ham.

13. februar 2020 av Sarah Marie Winter

Siden hollandske Albert Dros ble bitt av fotografering i 2013 har det gått unna. Hans blendende landskapsbilleder er blitt publisert i medier som The Daily Mail, Huffington Post, National Geographic og mange, mange fler.

I dag er han ambassadør for Sony og underviser på workshops i blant annet Norge, Island, Grønland og Kirgisistan. 

Digital FOTO har møtt den talentfulle fotografen og under kan du se hans beste tips til å ta landskapsbilder. 

> Les også: Fotoguidens beste tips til blendende landskapsbilder

1. Skift jevnlig mellom flere brennvidder

Er du så heldig å ha flere objektiver i vesken, så prøv å unngå å knipse på samme brennvidde hele tiden. 

Hvis du pleier å bruke vidvinkel når du fotograferer landskaper, så tving deg selv til å bruke f.eks. 50 mm eller 300 mm. 

Ved å hele tiden skifte mellom brennvidder trener du blikket til å se verden fra flere forskjellige perspektiver og dermed se flere muligheter i ett motiv.

> Les også: Derfor bør du kjenne disse 5 brennviddene

2. Gå så tett på som overhodet mulig

Et vidvinkelobjektiv skyver alle elementer i et bilde lenger vegk fra hverandre og det betyr at bildet raskt kan bli tomt å se på hvis du ikke tenker over kompisisjonen. 

Gå derfor så tett på forgrunnen at du bare så vidt kan fokusere med objektivet, og sørg samtidig for å ha med bakgrunnen. 

Det vil gi et langt mer interessant landskapsbilde, ettersom det gir den som betrakter bildet en følelse av å selv stå midt i landskapet.

> Les også: 5 feil begynneren gjør med vidvinkel

Telt i Kirgisistan ved soloppgang

En av Alberts yndlingsdestinasjoner er Kirgisistan, et fjelldominert land i Sentral-Asia som har mye færre turister enn nabolandet Kina. Bildet her er tatt ved fjellsjøen Son-Kul ved soloppgang.

© Albert Dros

3. Planlegg etter lyset

Når det handler om å få flotte landskapsbilder, er lyset alfa og omega. Derfor kan du hjelpe deg selv ved å planlegge bildene dine med f.eks. en app.

Selv det mest storslåtte fjellandskapet kan gi kjedelige bilder i hardt, flatt sollys, og omvendt du kan få fantastiske bilder i bakgården din hvis du står klar, når solen er på vei opp eller ned.

> Les også: 6 apper fotografen må ha på smarttelefonen

Stort intervju med Albert Dros i Digital FOTO

I Digital FOTO nr. 3/2020 kan du lese alt om hvordan Albert Dros med tålmodighet, teknisk kløkt og en anelse perfeksjonisme tar velkjente motiver som de hollandske vindmøllene og Melkeveien til nye høyder.

Tegn abonnement på Digital FOTO, og les det nye bladet med det samme på smarttelefon eller nettbrett med Wype-appen. Her får du dessuten adgang til de ni siste bladene av Digital FOTO.

Du får naturligvis også adgang til Fordelssonen med det samme. Fordelssonen er Digital FOTOs onlineunivers som er fylt med videokurse, guider, presets, actions og mye mer.

Kanskje du er interessert i...