Fikk du ikke tatt alle bildene du ville ha i sommer, er det ingen grunn til å fortvile.
Sensommeren byr på mange spennende motiver, både på bakken, i vannet og i luften.
Bruk de lange kveldene før de forsvinner
I vinterhalvåret kan det være vanskelig å få fotograferingen til å passe med hverdagen, særlig hvis du vil rekke blåtimen.
På sensommeren har du derimot mulighet til å rekke det og være klar til å ta flotte landskapsbilder.
Husk at lyset ofte endrer seg mye i blåtimen, og derfor er det en god idé å ta flere bilder av motivet ditt, slik at du ikke går glipp av det perfekte lyset.
I blåtimen kan du få lengre lukkertider enn i dagslys, og i takt med at lyset forsvinner kan lukkertiden være for eksempel fem sekunder eller lengre.
Hvis det er vann i motivet ditt, for eksempel hvis du fotograferer en bro, kan et ND-filter gjøre lukkertiden enda lengre og bidra til å glatte ut vannoverflaten.
> Les også Fire filtre alle fotografer bør kjenne til

Komposisjonen i landskapsbildene dine blir ofte bedre hvis det, som her, er noe i forgrunnen som skaper dybde i bildet.
© ShutterstockFang actionbildet ditt på vannet
Sensommeren er høysesong for alle typer vannsport som er avhengig av vind, og det gir deg mulighet til å få blinkskudd av for eksempel vind- og kitesurfere.
Flere vannsportsgrener utøves primært i områder med pålandsvind, slik at utøverne ikke blir blåst til sjøs. Derfor vil du ofte kunne finne dem langs kyststriper med pålandsvind, hvor du kan stå klar med et teleobjektiv.
Bruk en mindre blenderåpning, f.eks. F 5.6–F 8.0, og det er også viktig at du holder lukkertiden nede på 1/1000 eller kortere, slik at du kan fryse vanndråpene.
Du kan også bruke Google til å søke deg frem til stedene der vannsporten utøves. Til kitesurfing kan du for eksempel søke på «kitesurfing» og en kyst nær deg.

Et godt stativ kan hjelpe deg med å ta skarpe bilder med lange brennvidder, for eksempel 600 millimeter.
© ShutterstockTa flotte nærbilder av blomster og insekter
På sensommeren kan du også finne mange flotte blomster- og insektmotiver, for eksempel når stauder, roser og kjempevalmuer blomstrer.
De sene blomstene bidrar også til å tiltrekke seg insekter som for eksempel sommerfugler, som du kan ta flotte nær- og makrobilder av.
Du kan fange både insekter og blomster med store blenderåpninger, for eksempel F 1.8–2.8, slik at du får flott bakgrunnsuskarphet i bildene dine.
Men pass på når du er ute i naturen, for sensommeren er også høysesong for veps og stedvis også geithams.
Vil du komme deg helt innpå med et makroobjektiv, anbefaler vi imidlertid at du velger et rolig motiv, slik at det ikke flyr sin vei mens du fokuserer.
> Les mer Alt du må vite om makrofotografering

Hvis du ikke har blomstene selv, finner du ofte botaniske hager og flotte parker hvis du søker på Google.
© Shutterstock