USAs tidligere president Barack Obama i det ovale kontor i Det hvite hus fotografert av Pete Souza

Pete Souza hadde ventet på det perfekte tidspunktet for å fotografere Obama i det ovale kontor, og det fikk han en dag i oktober, hvor lyset var helt perfekt, og presidenten så tankefull ut. 

© Pete Souza

Møt fotografen som fikk åtte år i hælene på Obama

Pete Souza var med da familien Obama hadde juleferie på Hawaii, og da regjeringstoppene overvar angrepet på Osama Bin Laden. Alt han har sett, har han foreviget med kameraet sitt, og de personlige bildene hans av den tidligere presidenten er gått verden rundt.

28. mars 2018 av Sarah Marie Winter

I åtte år jobbet Pete Souza 365 dager i året. 

Jobben hans var å være klar med kameraet når det oppsto en situasjon rundt den amerikanske presidenten, som det var verdt å ta vare på for ettertiden. 

1,9 millioner bilder

Og mye tyder på at det ble ganske så mange av denne typen situasjoner. I hvert fall rakk Pete Souza å ta mer enn 1,9 millioner bilder mens Obama var president, og i boken "Obama - an intimate portrait" har han samlet snaue 400 av de beste og sterkeste.

Obama selv har skrevet forordet til boken, og han skriver blant annet at i tillegg til sin egen familie var Pete Souza den han tilbragte aller mest tid med i Det hvite hus.

"Som du nok kan forestille deg, har jeg en tålmodig familie. Barna mine var voksne, så det gjorde alt litt enklere, og kona mi var svært forståelsesfull", sier den amerikanske fotojournalisten, som i løpet av de åtte årene bare var sykemeldt én dag.

Tidligere president Barack Obama fotografert av Pete Souza

Obama oppfordret alle sine ansatte til å ta med barna sine på jobb for en dag. Da den lille jenta kom krabbende mot ham, og han løftet henne opp og la seg ned på gulvet, skyndte Pete Souza seg å løfte kameraet opp mot øyet. 

© Pete Souza

Så usynlig som mulig

Som mange andre fotojournalister er Pete Souza god på å være flue på veggen, og det viste seg å være en særdeles nyttig egenskap når man er presidentens offisielle fotograf i både hyggelige stunder og pressede situasjoner.

"Jeg prøvde alltid å jobbe så stille som mulig. Jeg brukte heller ikke blits. Jeg prøvde generelt å bli så usynlig som jeg kunne, selv om jeg jo hadde tillatelse til å være der", sier han.

Før angrepet på Osama Bin Laden, hvor alle de mektigste regeringsmedlemmene var samlet i et lite rom, ble han bedt om å velge hvor han ville stå. Det gjaldt å finne det riktige stedet, for han kunne ikke flytte på seg mens angrepet var i gang. 

"Sannsynligvis var det de mest spennende 40 minuttene jeg noensinne har opplevd", forteller han. 

I videoen under forteller Pete Souza hvilket bilde han selv ser på som et av de sterkeste og mest kjente. 

Vi har møtt Pete Souza for en prat om hvordan det var å være en av verdens viktigste fotografer gjennom åtte år. 

Du kan lese hele intervjuet i Digital FOTO nummer 6/2018, som ligger i bladhyllene akkurat nå. 

Hvis du tegner et abonnement på bladet, kan du lese hele intervjuet nå med magasinappen vår Wype. Se de mange abonnementstilbudene her. 

Kanskje du er interessert i...