Monopod minimerer risting
Fotografens beste venn er den enbente, for den lette monopoden, som den også kalles, er nemlig enkel å ta med seg og kan enkelt brukes til å fange actionfylte motiver, som dyreportretter også kan være.
Stativet gir deg en god og stabil plattform som bidrar til å sikre at portrettene blir så skarpe som mulig, og med bare litt øvelse kan du raskt endre høyde på stativet og dermed få nye, spennende perspektiver.
>Les også Derfor bør du bruke en monopod

Det enbente stativet fås i både aluminium og en enda lettere karbonversjon, som også egner seg godt til filming.
Hjelp automatikken på vei
Ofte kan de automatiske opptaksmetodene, som P-programmet eller blenderprioritetsprogrammet A eller Av, være gode valg når du vil ta dyreportretter, men fordi lukkertiden styres automatisk av kameraet ditt, kan du også risikere at den blir altfor lang til motivet ditt.
Det kan gi ulne bilder med bevegelsesuskarphet, og det er spesielt irriterende hvis du ikke oppdager det tidsnok.
Mange kameraer kan imidlertid stilles inn slik at lukkertiden aldri blir lengre enn en bestemt valgt verdi når du bruker de automatiske programmene.
En lukkertid på 1/300 sekund vil i mange tilfeller være nok, med mindre du bruker en lang tele på f.eks. 400 mm eller mer. Den krever enda kortere lukkertider.
Hvis du ikke vil velge lukkertiden selv, kan du på de fleste kameraer velge mellom tre forhåndsprogrammerte innstillinger som vanligvis heter lang, standard eller kort.
Her anbefaler vi deg å stille inn kameraet til kortfunksjonen til dyreportretter, slik at kameraet selv sørger for å velge en kortere lukkertid.
Den eneste ulempen du har ved å bruke funksjonen, er at kameraet – for å få riktig eksponering – automatisk vil justere ISO-verdien høyere slik at bildet blir mer støyfylt, men dette kan du enklere fikse på i bildebehandlingen.
>Les også 10 fotobegreper du bør kjenne til

Hvis du tar håndholdte bilder av langsomme motiver, er det en god idé å slå på bildestabiliseringen hvis kameraet og objektivet ditt har dette.
© ShutterstockLås fokus med AF til dyr
Dyremotiver gjør ofte uventede bevegelser, og når de gjør det, kan autofokussystemet i kameraet ditt få problemer med å finne punktet der det skal stille skarpt i bildet.
Du kan vanligvis hjelpe kameraet ditt ved å kombinere dyre-AF med andre fokusmetoder, f.eks. Lock On AF: Expand Flexible Spot. Denne kombinasjonen sørger nemlig for å låse fokus på dyrets øye så lenge kameraet kan identifisere det.
Hvis kameraet mister låsen på øyet et øyeblikk, vil det i stedet låse fokus på dyrehodet eller kroppen.
>Les også Autofokus-ordboken: Få kontroll på de viktigste begrepene