Smarttelefon, pass og kamera liggende på bord

Det kan fort lønne seg å ta passbildene selv – vi guider deg til hvordan du får et resultat som både du og politiet er fornøyd med.

© Shutterstock

Slik tar du et perfekt passbilde

Du har kanskje vurdert å ta ditt eget passbilde i stedet for å kjøpe et. Det kan du også gjøre, men det er en rekke viktige regler du må ha kontroll på. Her ser du hvordan du tar et perfekt passbilde.

Å få tatt passbilder kan være en besværlig affære. Hvis du vil være på den sikre siden, kan du gå til en fotobutikk. Der har personalet som oftest kontroll på reglene – men til gjengjeld koster det ofte flere hundre kroner, og det er ikke sikkert du blir fornøyd med resultatet.

Du kan også prøve deg med de nedslitte fotoautomatene som står rundt omkring på landets togstasjoner eller hos politiet, og som for 100 kroner lover deg hele fire passbilder som lever opp til reglene. Problemet er at det ikke er noen som hjelper deg med å sitte riktig på stolen eller gjør deg oppmerksom på at du ikke skal smile og vise tennene.

Men der er faktisk også en tredje mulighet. Du kan nemlig også ta passbildene dine selv, og du trenger verken dyrt fotoutstyr eller et profesjonelt studio. Du må bare ha kontroll på reglene.


Regler for passbilder

At bakgrunnen må være lys og uten skygger, er noe de fleste vet, men personen må også ta en viss plass i det ferdige bilde.

Bildet skal nemlig være 45 mm høyt og 35 mm bredt, og ansiktet skal dekke 70–80 prosent av bildeflaten

Kameravinkelen må ikke påvirke muligheten for å kjenne igjen personen på bildet. Derfor skal det tas rett forfra, og belysningen må samtidig være jevn slik at det ikke dannes skygger på verken ansikt eller bakgrunn.

Personen på bildet kan ikke ha på seg hatt – faktisk er religiøse hodeplagg og sykdom de eneste grunnene som kan godkjennes på et passbilde.

Bruker personen briller, kan de ikke skape reflekser eller være fargetonede, og rammene må heller ikke dekke øynene. Øynene skal være åpne, mens munnen skal være lukket. Ørene skal være synlige.

Du kan se eksempler på alle reglene her. Husk også å sjekke reglene fortløpende – de kan endre seg over tid.

1. Velg et egnet objektiv

Dropp ultravidvinkelen for nå – et objektiv på 85 mm eller 70-200 mm vil gi et flatterende portrettbilde uten den forvregningen som oppstår i objektiver med kortere brennvidder.

2. Velg riktig blenderåpning

Liten dybdeskarphet kan være lekkert, men ikke i et portrettbilde som dette, hvor alle detaljene i ansiktet må være knivskarpe. Derfor setter du blenderen til F4-F8 avhengig av lysforholdene, og stilll lukkertiden og ISO-verdien etter dette.

3. Finn en hvit bakgrunn

Det beste stedet for å ta et passbilde er foran en ren, hvit vegg med et godt lysinnfall. Hvis du ikke har det, kan du henge et hvitt laken over en dør og dermed skape en hvit bakgrunn.

Du kan også sette fast lakenet på veggen med gaffatape. Pass på at lakenet ikke er krøllete, og sett det fast slik at det henger et godt stykke ned over det stedet du eller modellen skal sitte.

4. Fjern skygger og reflekser

Ansiktet ditt må være jevnt belyst, så hvis det er noen lamper i lokalet, som skaper skygger i ansiktet, skrur du dem av.

Du får det beste resultatet ved å ta bildet på en overskyet dag, hvor lyset er bløtt. Hvis det er for mørkt ute, bruker du en ekstern blits.

Snu blitsen slik at den er rettet mot deg, og snu den oppover slik at den belyser veggen og taket bak deg. Bruk en lukkertid på 1/200 eller 1/250 sekund.

5. Få lys i øynene med en reflektor

Det er her du kan gjøre det bedre enn fotoautomaten. Få modellen din til å holde et stort stykke hvit papp i hendene, slik at det ligger flatt foran personen og ikke kommer med i bildet.

Det vil kaste lys i øynene og fylle ut skyggerne helt, slik at du faktisk får et pent portrettbilde og ikke noe som ser ut som et forbryterbilde.

Her kan du se hvordan du lager en reflektor nesten gratis.

6. Sørg for å ha god plass

Når du tar bildene, lar du det være mye plass på alle sider av bildet slik at du kan beskjære det til riktig format etterpå.

7. Gjør lette justeringer

Selv om modellen din sikkert vil se så bra ut som mulig, bør du ikke redigere bildet for mye.

Hvis der er områder som er litt for lyse eller mørke, trekker du skygger litt opp og høylys litt ned. Gjør det eventuelt litt skarpere, men uten å overdrive.

8. Sjekk oppløsningen

Før du eksporterer bildet, sørger du for at oppløsningen er på 300dpi. Til slutt skriver du ut bildet på fotopapir av god kvalitet – det blir ikke godkjent hvis det er skadet eller utydelig.

Redaksjonen anbefaler:
100 tips og kurs for bildebehandling


Har du full kontroll på hvordan du gjør fargene flottere og detaljene skarpere når du redigerer bildene dine? Hvis ikke er det kanskje nå du skal lære deg det.

Digital FOTO har nettopp gitt ut et en ny bok med 100 tips og kurs for Photoshop, Lightroom og Elements. Boken er skrevet slik at det er noe for alle nivåer. Dermed får du glede av den uansett om du er nybegynner eller allerede fotograferer i råformat og redigerer alle bildene dine.

Med boken i hånden kan du enkelt løfte bildene dine til helt nye høyder takket være de grundige trinn for trinn-veiledningene, hvor vi guider deg gjennom de forskjellige funksjonene, justeringsmulighetene og effektene.

Akkurat nå kan du få boken 100 Tips og kurs med to numre av Digital FOTO for bare 49 kroner + porto. Til sammen 98 kroner. Les mer om boken her.

Kanskje du er interessert i...