Ta bilder av eksplosjoner og skudd

For å fange vannballonger som sprenger og gelatinfylte julekuler som eksploderer, kreves helt vanvittig korte lukkertider som mange kamaraer ikke klarer. Løsningen er å sette opp lukkertiden la blitsen gjøre jobben.

19. november 2015

Det var amerikaneren Harold Edgarton som fant opp prinsippet bak den elektroniske blitsen som vi kjenner i dag. Han fant ut at ved å eksponere bevegelige ting med en lynrask lysimpuls, kunne han fryse bevegelser. Han ble senere kjent for å fryse eksplosjonsøyeblikket i en atombombe.

Men vi kan jo klare oss med litt mindre ting enn det, f.eks. ballonger fylt med vann. Men selv med de raske lukkertidene på 1/8000 sekund vil vanndråper være uskarpe. Derfor må man bruke en annen teknikk, hvor man utnytter at lyset fra en blits kan justeres til å vare helt ned til 1/40 000 sekund.

En blits fungerer slik at man ved å skru ned på blitsutladningen, simpelthen skrur ned på hvor lang tid lyset skal lyse. Det vil si at du ved å velge en utladning på 1/128, kan fryse raske bevegelser.

Still kameraet på en lang lukkertid på to sekunder, slukk lyset og sett ned blitsen på det laveste den kan. Så er du klar til high-speed bilder. Ved å bruke en utløser som f.eks. Triggertrap, kan du få blitsen til å fyre av i samme sekund som du f.eks. sprenger en ballong, bare ved lyden den gir når den sprekker.

Du kan lese mye mer om høyhastighetsbilder i artikkelen om eksplosjoner og skudd i blad 17/2015 og få inspirasjon til noen ganske usedvanlige motiver som du kan eksplodere eller skyte i biter. Du kan også møte en mann som har bygget sin egen ville blits som klarer lukkertider ned på 1/1 000 000 sekund.

Kanskje du er interessert i...