7 ting du ikke visste om kameraet ditt

Med en håndfull smarte triks blir det mye enklere å komme hjem med blinkskudd.

© Shutterstock

7 ting du ikke visste om kameraet ditt

Kameraet inneholder en drøss smarte funksjoner som skal hjelpe deg med å ta bedre bilder. Men det er ikke alle funksjonene som ligger så lett tilgjengelig, men krever en grundig titt i menyen. Her får du sju smarte triks som kan gjøre fotograferingen enklere og morsommere.

1. mai 2018 av Poul Siersbæk

Når du går på oppdagelsesferd i kameramenyen, er det ofte en uoversiktlig mengde funksjoner det kan være vanskelig å forholde seg til. 

Derfor ender mange av de egentlig smarte mulighetene opp med å forbli ubrukt. 

Men det er veldig smart å børste støv av noen av dem, for de gjør fotograferingen både enklere og morsommere. 

Her får du sju gode tips for funksjoner du kanskje ikke visste om, i kameraet ditt.

1. Se skarpt hver gang

For mange speilreflekskameraer kan du få diopterlinser til rundt 200 kroner. Da kan du kan bruke søkeren selv om du bruker sterke briller. 

Vil du fotografere fra krevende vinkler, kan du sette på en vinkelsøker. 

Husk også at du kan justere diopterinnstillingen etter synet ditt. Dette gjør du som regel på et lite hjul ved kamerasøkeren. 

Les også: 3 tips for å stille inn kameraet etter behovene dine

2. Få kameraet i toppform

Produsentene oppdaterer jevnlig internprogramvaren - eller firmwaren, som det heter, i kameraet ditt - for å fjerne feil og mangler. 

Det er enkelt å oppdatere firmware i kameraet. Sjekk hvilken versjon kameraet ditt bruker, i menyen. 

Åpne kameraprodusentens hjemmeside, og søk på kameramodellen din, så finner du en nedlastings- eller supportside for kameraet ditt. 

Sjekk om den nyeste versjonen stemmer overens med den du allerede har installert. Hvis ikke, laster du ned du den nyeste versjonen, kobler kameraet il datamaskinen og oppdaterer.

Les også: Slik får du bedre bilder med det utstyret du allerede har

3. Lås eksponeringen

Mange speilreflekskameraer har en såkalt eksponeringslås. Som regel sitter den slik at du kan aktivere den med tommelfingeren og fryse kameraets eksponeringsinnstillinger slik at bildet blir tatt med disse innstillingene, selv om du flytter kameraet. 

Trykk på AE-L-knappen mens du måler lyset. Snu kameraet i en annen retning og ta bildet. 

Dette er smart hvis du for eksempel vil sette sammen flere bilder til et panoramabilde der eksponeringen skal være helt lik.

Les også: Slik tar du et fantastisk panoramabilde

Fujifilm X-T20 eksponeringslås

Ved å trykke ned AE-L-knappen når du skal fotografere, kan du holde på eksponeringen selv om du snur på kameraet.

© Fujifilm

4. Lag dine egne snarveier

De fleste kameraer har funksjonsknapper, kalt Fn, som du kan legge bestemte funksjoner til. Ofte kan du også omprogrammere andre knapper. 

Du kan for eksempel få en bestemt knapp til å bytte mellom vanlig og kontinuerlig fokus, noe som er genialt når motivet helt uventet begynner å bevege på seg. 

Du kan også aktivere en helt bestemt fokusinnstilling som du har registrert på forhånd, eller aktivere spotmåling midlertidig ved å trykke på en knapp. 

Les også: 7 hemmelige funksjoner i kameraet ditt som du må kjenne til

5. Ta sikkerhetskopi mens du fotograferer

I utgangspunktet blir bildene dine lagret på bare ett minnekort, men har du et kamera med plass til to kort, kan du ta en automatisk sikkerhetskopi til ekstrakortet. 

I menyen velger du også om kameraet automatisk skal lagre på kort nummer to hvis det første er blitt fullt i kampens hete.

Les også: Slik får du en sikker backup

6. Ta flere bilder i ett

Dobbelteksponeringer, slik du kjenner dem fra de analoge dager, der man tok et bilde oppå et annet, er svært effektfulle. 

Du kan lage dem i Photoshop, men mange nye kameraer har funksjonen innebygd slik at du ganske enkelt kan lage multieksponeringer med flere motiver i samme bilde.

Dobbelteksponering

Med multieksponering aktivert i kameraet, kan du ta bilder oppå hverandre.

© Shutterstock

7. Få orden på fotorettighetene dine

Du kan lett kode inn navnet ditt i exif-dataene i på alle bildene direkte i kameraet, slik at alle vet at du står bak blinkskuddet. 

Dette gjør du i menypunktet som typisk heter Copyright information. 

Her kan du legge inn navn, Copyrightsymbol og årstall. Det blir også lagret i råformatfilene. 

Les også: Slik gir du andre lov til å bruke bildene dine

> Akkurat nå får du den nye boken vår med 100 tips og kurser for bildebehandling i Photoshop, Elements og Lightroom med to numre av Digital FOTO for bare 49 kroner + porto. Se tilbudet her. 

Kanskje du er interessert i...