Få massevis av detaljer i hardt lys

Midt på dagen er lyset fra sola kraftig, og det gir harde kontraster mellom skygger og høylys. Ved å ta flere bilder av motivet, kan du sette dem sammen etterpå ved hjelp av den såkalte HDR-teknikken, slik at alle detaljer kommer med.

15. oktober 2013

Vil du slippe skygger som blir nesten svarte, og en himmel som stort sett brenner ut når du fotograferer i solskinn, så kan du i stedet ta flere bilder av motivet ved forskjellige eksponeringer. Tar du f.eks. tre bilder, får du ett som tilsvarer kameraets valg, ett som er lysere og ett som er mørkere. Når du deretter smelter sammen bildene i bildebehandflingen, blir de mørke områdene tatt fra den lyse eksponeringen, mens de lysteste områdene hentes fra den mørke eksponeringen. Dermed får du langt flere detaljer i bildene.

Til at smelte sammen bildene må du bruke et såkalt HDR-program. HDR står for High Dynamic Range, og ofte ser man teknikken brukt med en fascinerende, men overdrevet effekt, men du kan også velge innstillinger som gir et mer realistisk utseende, som ligger nærmere det øyet så da man stod overfor motivet, og det gjør vi her.

Her gjennomgår vi trinn for trinn de kamerainnstillingene du bør bruke for å få de beste resultatene. Deretter setter vi sammen bildene ved hjelp av Nik HDR Efex Pro 2, som er en plug-in som virker med Lightroom, Photoshop og Elements. Du kan hente en gratis prøveversjon som virker i 15 dagerher.

Kanskje du er interessert i...