Fem tips til bedre bilder med mobiltelefonen

Fem tips til bedre bilder med mobiltelefoner

Kameraer i mobiltelefoner og smarttelefoner er etter hvert ganske så brukbare, og de er spesielt nyttige for å fange situasjoner, som oppstår plutselig, og du ikke har med det dyre speilreflekskameraet ditt. Vi gir en håndfull tips til hvordan du får de beste bildene med kameraet i telefonen din.

9. februar 2016

Det er ikke alltid tid til å finne fram speilreflekskameraet, når barnet ut av det blå tar sine første skritt, eller en annen uventet begivenhet plutselig oppstår. Mange har imidlertid som oftest med seg smarttelefonen, og selv om kameraet ikke kan måle seg med et speilreflekskamera til mange tusen kroner, kan du likevel knipse noen ganske habile bilder.

Først og fremst mål du ta høyde for lys og vinkel, akkurat som du ville gjort, når du har med et noe bedre kamera å gjøre. Utover de mer gjengse rådene for fotografering er det også enkelte råd, som retter seg mer spesifikt mot fotografering med telefonen.

Vi har samlet et par av dem, og de går på alt fra å installere en ny kamera-app til etterbehandling av bildet. Rådene er i seg selv ingen garanti for skikkelige blinkskudd, men de øker sjansene dine for å få et godt bilde i boks.

Bruk en alternativ kamera-app Det kan være fornuftig å laste ned og bruke en annen kamera-app enn den forinstallerte. Det lyder muligens pussig, men det finnes alternativer med flere funksjoner og innstillingsmuligheter, og når mange av dem ikke koster en krone, kan det ikke skade å prøve seg fram. Til iPhone vil vi anbefale Awesome Camera, mens Camera360 Ultimate til Android er en app rik på funksjoner.

Gå tett på motivet Skal du ta gode, skarpe bilder med smarttelefonen din, er det helt avgørende, at du holder fingrene borte fra den digitale zoomen og fysisk beveger deg nærmere motivet ditt. Når du kommer tett på, blir det samtidig enklere å styre lyset. I stedet for den digitale zoomen bør du beskjære bildet etterpå – det gir samme effekt som den digitale zoomen, men resultatet blir vesentlig bedre.

Rens linsen Kameralinsen på en telefon er noe hyppigere i kontakt med lommerusk og fete fingre enn linsen på et helt vanlig kamera. Derfor er det viktig, at du pusser og rengjør den, hvis du vil ha klare bilder.

Hold et våkent øye med blitsen Den automatiske blitsen på smarttelefoner har en tendens til å være en smule ivrige og lyse opp i omgivelser, hvor blitsen forstyrrer mer, enn den gavner. Det er altså god grunn til å holde øye med blitsen og eventuelt slå den av, hvis bildet blir forstyrret av det skarpe lyset.

Rediger eller filter? Etter at du har tatt bildet, er det fortsatt en jobb igjen å gjøre. Skal du velge å redigere bildet eller legge et såkalt filter over? Filteret kan gi noen enkle, fine effekter i en fart og fungerer spesielt godt hvis bildet skal deles med andre på sosiale medier. Vil du i stedet ha et bra bilde, som ikke ligner et bilde tatt på 50-tallet, kan du redigere farvebalanse, metning, osv. Til det formålet kan du eksempelvis bruke Photo Editor, som finnes til både Android og iOS

Kanskje du er interessert i...