Julekort med flott lyseffekt

Julen nærmer seg, og det er på tide å tenke på de årlige julehilsnene. Her viser vi hvordan du med en spesiell fototeknikk kan bruke et enkelt lyskjede som bakgrunn for et julekort.

Betegnelsen bokeh er et japansk uttrykk som betyr noe i retning av utydelig eller uklart. I fotomessig sammenheng er bokeh rett og slett et uttrykk for områdene i et bilde som befinner seg utenfor dybdeskarphetsområdet. Det er karakterisert ved måten bakgrunnen er uskarp på og er spesielt synlig når man ser på hvordan lysende punkter i bakgrunnen former seg. Det finnes mange forskjellige objektivkonstruksjoner, og bokeh fremstår forskjellig på hver av dem. Noen objektiver har en flott bokeh, mens andre ikke er fullt så attraktive å se på.

I dette prosjektet fotograferer vi et lyskjede ute av fokus med et objektiv på 50 mm på blender F4.0, og vi bruker bokeh-en kreativt til å skape en flott bakgrunn til et julekort. Stort sett alle objektiver kan brukes, men bokeh har likevel en tendens til å være flottest på lyssterke objektiver og på de lengre brennviddene, siden det her er mulig å skape helt uskarpe bakgrunner.

Kanskje du er interessert i...