Timelapse videoopptak himmel

Når kameraet er satt opp riktig, fikser det alle timelapse-opptakene selv.

© giphy

Slik lager du timelapse-video

Ved å ta mange bilder i løpet av en kort eller lang periode kan du lage din egen flotte timelapsefilm, der for eksempel skyene suser forbi. Her viser vi hvordan du gjør det.

30. november 2018 av Poul Siersbæk

Timelapse-opptak er egentlig videoer som er satt sammen av en lang rekke enkeltbilder. 

Ved å ta bildene med bestemte intervaller er det mulig å sette dem sammen til en timelapsevideo der objektene beveger seg lynraskt. 

Et par timer med opptak av en himmel i bevegelse kan kortes ned til en timelapse på noen få minutter.

Timelapse video

En timelapse-video er en god måte å vise en begivenhet av lang varighet på kort tid. 

Lag timelapse uavhengig av kameratype

Etter hvert har de fleste smarttelefoner og actionkameraer fått innebygd timelapse-funksjon som på toppen av alt setter sammen bildene til en timelapsevideo selv. Funksjonen finnes også i den del speilreflekskameraer og systemkameraer. 

Hvis kameraet ditt ikke kan lage timelapseopptak, hvor du må fotografere i sekvenser, kan du bruke en fjernutløser med innebygd timer.

Felles for alle opptakene til timelapsen din er at du må ha kameraet på stativ, for det blir tatt opp over lang tid. Bildeutsnittet må også være nøyaktig det samme. 

Les også: Slik velger du riktig kamerastativ

Kom godt i gang med timelapse

Her får du fem gode råd om hvordan du stiller inn kameraet og tar timelapsebildene dine. Til slutt forklarer vi hvordan du setter dem sammen i Photoshop eller Lightroom.

Timelapse video smarttelefon

Mange nye smarttelefonmodeller har innebygde timelapse-programmer.

© Shutterstock

1. Legg fokus riktig i timelapse-opptakene

Fokuser på motivet ditt og sett så fokus til manuelt, for ellers vil kameraet prøve å fokusere før hvert bilde, og det kan fort gå galt hvis lyset endrer seg til for eksempel motlys. 

Fokus må være på samme sted.

2. Kontroll på eksponeringen med manuelt program 

Velg manuelt program, for ellers vil det bli for stor variasjon mellom hver eksponering. Bilder som ikke er eksponert likt, vil gi en blinkende effekt på den ferdige timelapse-filmen. 

Slå av Auto ISO.

3. Få like farger med fast hvitbalanse

Fargetemperaturen (hvitbalansen) skal settes til en fast verdi, for eksempel rundt 5600 Kelvin i dagslys - eller kamerainnstillingen "dagslys"

Lyset vil endre seg mye ved særlig solnedganger, og denne gradvise endring vil vi ha med på timelapse-filmen.

Les også: Slik bruker du hvitbalansen

4. Begynn timelapseopptaket ditt

Hvis kameraet har en innebygd timelapsefunksjon, setter du den for eksempel til å ta et bilde hvert fjerde sekund. Velg antall bilder, for eksempel 500. 

Knips i jpeg med mindre du vil bruke mye tid på bildebehandling av raw-filer før de kan brukes til timelapse-videoen.

Slik gjør du bildene dine klare for timelapse

Hvis kameraet ditt ikke kan genere timelapsevideoen selv, må du bruke et program på datamaskinen. 

Dette kan for eksempel være Lightroom og Photoshop. Her her kan du se hva du må gjøre i de to programmene.

Bli en ekspert på Photoshop og Lightroom på et blunk med kursboken vår "100 Tips og kurs". Få den med to numre av Digital FOTO for bare 49 kroner. Se tilbudet her.

Timelapse i Lightroom:

  1. Importer bildene til Lightroom i Library og marker alle ved å taste Ctrl + A. Så velger du modulen Develop. Juster eventuelt farger og lys slik at bildene får et likt uttrykk.
  2. Beskjær: Klikk på Crop Overlay. Ved Aspect velger du 16 x 9. Flytt eventuelt markeringen på bildet for å velge det riktige utsnittet. Tast Enter.
  3. Eksporter: Deretter velger du File og Export... for å lagre kopier av alle bildene samtidig. Ved Export Location velger du en tom mappe, hvor di skal lagre bildene. Under File Settings velger du JPEG, sRGB og en høy kvalitet, for eksempel 90.
  4. Navngi: Under Image Sizing markerer du Resize to Fit. Vi vil lagre i 4K og velger pixels i rullemenyen og skriver 3840 ved W og 2160 ved H. Sørg for at filene navngis fortløpende, for eksempel timelapse_001 og timelapse_002 og så videre.

Timelapse i Photoshop:

  1. Åpne Photoshop. Gå til File og Open. Velg mappen med de redigerte timelapse-opptakene dine. Marker den øverste filen i mappen. Hak av i boksen Image Sequence. Klikk på Open.
  2. I dialogboksen skal du nå velge 24 fps ved Frame Rate og klikke på OK. Nå vil Photoshop åpne filene som en timelapsefil som kan redigeres som et videoopptak. Velg Window og Timeline. Nå kan du se hele videoen som en tidslinje.
  3. Velg File, Export og Render Video. I dialogboksen kan du gi timelapsevideoen din et navn, hvor den skal bli lagret og velge format og størrelse. Formatet H264 er et godt udgangspunkt. Sett også Frame Rate til 24 fps. Klikk på Render for å ferdigstille timelapse-videoen.

Med litt trening kan du kanskje bli like god i disiplinen timelapse, som fotografen Jonas Høholt, som står bak den imponerende timelapsevideoen av København under. 

Redaksjonen anbefaler:
100 tips og kurs om bildebehandling

Har du full kontroll på hvordan du gjør fargene flottere og detaljene skarpere når du redigerer bildene dine? Hvis ikke er det kanskje nå du skal få det. Digital FOTO har nettopp gitt ut en ny bok med 100 tips og kurs for Photoshop, Lightroom og Elements.

Boken er skrevet slik at det er noe for alle nivåer i den. Dermed får du glede av den uansett om du er nybegynner eller allerede fotograferer i råformat og redigerer alle bildene dine. Med boken i hånden kan du enkelt løfte bildene dine til helt nye høyder takket være de grundige trinn for trinn-veiledningene, hvor vi guider deg gjennom de forskjellige funksjonene, justeringsmulighetene og effektene.

Akkurat nå kan du få boken 100 Tips og kurs med to numre av Digital FOTO for bare 49 kroner + porto. Totalt 98 kroner. Les mer om boken her. 

Kanskje du er interessert i...