Ruinen opplyst av fargede LED-lys.

LED-lys i ulike farger kan gi bildene dine av ruiner en eventyrlig atmosfære.

© Shutterstock

Slik tar du flotte bilder av ruiner

Gamle borgruiner i landskapet er vakre motiver som ofte kan være litt kjedelige å se på. Her er noen tips til hvordan du kan gjøre ruinene mer spennende å se på.

Selv om du har fotografert et gammelt slott eller en ruin i landskapet med en vakker, blå himmel, er det ikke sikkert at bildet blir så fantastisk som du ville ønske.

Det er definitivt noen ting du kan gjøre for å forbedre bildets utseende, og en del av det handler faktisk om tidspunktet på dagen. Bildet blir neppe best når solen står høyest på himmelen, på grunn av det harde lyset og de sterke skyggene.

Nedenfor kan du se noen gode tips som kan inspirere til ulike uttrykk. Det er lurt å ta med et stativ, for i noen av eksemplene trenger du lange lukkertider, og stativet gir deg den roen du trenger for å komponere riktig. Et objektiv som dekker 24–70 mm, er perfekt til det meste.

>Les også: Slik fotograferer du i blåtimen

Ruin i motlys i et vakkert landskap

Ved å fotografere i motlys med solen som bryter gjennom et vindu, blir bildet av ruinen mer interessant å se på.

© Shutterstock

Fotografer ruinen i motlys

Fotografer ved soloppgang eller solnedgang når solen står lavt på himmelen. Plasser deg slik at ruinen ligger i motlys og solen bryter gjennom et hull i ruinen eller et gammelt vindu.

Bruk en liten blenderåpning, for eksempel F16, for å få sollyset til å skape skarpe stråler. Ta bilder i råformat, slik at du kan gjøre skyggene lysere og få frem detaljer i etterkant, for eksempel i Lightroom.


Fotografer inne i ruinen

Gå inn i ruinen og finn steder der sollyset bryter gjennom. Hvis det er en gammel hall med store vinduer der, kan du for eksempel få flotte grafiske mønstre fra sollyset som krysser skyggene fra gamle søyler.


Gå tett på ruinen med vidvinkel

Velg din kraftigste vidvinkel og gå tett på ruinen. Bruk for eksempel et tårn som hovedmotivet du fokuserer på. Forvrengningene fra vidvinkelen kan skape et monumentalt og fengende inntrykk.

>Les også: Dette må du vite om komposisjon

Ruinen opplyst av røde LED-lys om natten.

Læg en LED-lamper i ruinen med en farve, der passer til den stemning, du vil frembringe, og skyd billedet med en lang lukkertid.

© Shutterstock

Lys opp ruinen med LED-lys

Gå ut om kvelden og ta noen bilder i den blå timen. Bli på stedet når det er helt mørkt, og plasser ett eller flere fargede LED-lys inne i ruinen.

Oppladbare LED-lys fra for eksempel Godox kan vise forskjellige farger. De koster fra ca. 1000 kroner.

Det fargede lyset kan skape en eventyrlig atmosfære. Velg blenderprioritet, F8.0 og laveste ISO-verdi. Bruk selvutløseren for å unngå kamerarystelser ved lange lukkertider.

>Les også: Dette kan du med LED-lys

Kanskje du er interessert i...