Suverene bilder i svart-hvitt

Bilder uten farger er en klassisk disiplin, og dagens kameraer kan nå registrere et utall nyanser, og mulighetene i bildebehandlingen er større enn noensinne.. Se hvordan du får en dramatisk komposisjon og utnytter alle gråtonene.

7. april 2012

Last ned denne artikkelen her og les mye mer om hvordan du tar suverene bilder i svart-hvitt.

Dypsvarte skygger, et stort spenn av grå mellomtoner samt høylys som akkurat slår over i det kritthvite. Den amerikanske fotograflegenden Ansel Adams kunne som få frembringe alle gråtoner i sine storslåtte landskapsbilder. Sammen med vennen Fred Archer oppfant Ansel Adams i 1941 sonesystemet, hvor lysmålingen deles inn i ti soner. I sonesystemet er 0 absolutt svart, mens 10 er kritthvitt. Ved å måle et motivs kontrastomfang og plassere målingene i disse sonene kunne Ansel Adams beregne seg frem til hvordan han skulle fremkalle og senere kopiere bildene sine så han fikk bilder med en stor spennvidde av gråtoner.

I dag kan vi bruke kameraets his-togram når vi vil sjekke om motivet har detaljer i såvel høylys som i skyggeområdene. Og da mange moderne speilreflekskameraer kan ta bilder med 14 bit, er der et utall av gråtoner å velge mellom. Det betyr, at man kan hente flere detaljer ut av skyggeområdene, når man tar bildene sine i raw-formatet.

En tommelfingerregel i fargefotografering lyder at man skal unngå motlys. Men i svart-hvitt kan nettopp motlysbilder skape noen flotte diffuse høylys. Her går vi i dybden med hvordan du tar fremragende motiver som kan brukes i svart-hvitt, og vi viser deg hvordan du best konverterer fargebildene dine til svart-hvitt, slik at du får full kontroll over alle gråtonene.

Kanskje du er interessert i...