Online sikkerhetskopiering - Skyen krymper

Skyen krymper: Sikkerhetskopi på nett strupes og prises

Med cloudstorage - eller på norsk online fillagring - har det lenge vært mulig å få ubegrenset med plass for sikkerhetskopiering av bilder og andre filer. Men nå er det i ferd med å endre seg.

13. oktober 2016

Hvis du lagrer filene dine i nettskyen, er det ikke lenger en selvfølge at du har ubegrenset med plass. Det kan også hende at du må begynne å betale for fornøyelsen.

Nå er det nemlig tendenser til at flere prominente sky- eller cloudløsninger krymper i størrelse og stiger i pris. Dette kan være problematisk, hvis du vil ha alt av sikkerhetskopier sikret i nettskyen.

Microsoft med bare 1 tb

Helt til november 2015 kunne du f.eks. få ubegrenset med lagring i Microsofts OneDrive, hvis du abonnerte på Office365. Dette benyttet mange seg av, for med ubegrenset plass var det et glimrende sted å lagre bilder og ta sikkerhetskopi av hele datamaskinen.

Men dette tar naturlig nok opp ufattelig mye serverplass, så nå har Microsoft innført en begrensning på én terabyte, og brukerne har fått et år på seg for å fjerne alt det overskytende.

Med andre ord - hvis du fortsatt har mye data liggende i OneDrive, så er det i ferd med å nærme seg siste sjanse for å unngå at det går tapt.

> Les også: Microsoft løper fra avtalen

Også Amazon setter opp prisen

Senest har Amazon også stukket kjepper i hjulene for de cloud-sultne brukerne. Tidligere tilbød de løsningen Prime Photos, der du fikk ubegrenset med plass til sikkerhetskopiering av bilder.

Prime Photos kostet 12 dollar eller en snau hundrelapp for et helt år, men nylig kunne Amazon melde at festen var over. Prime Photos legges ned og blir slått sammen med Amazon Drive, som fortsatt tilbyr ubegrenset med plass, imidlertid til en pris på 59 dollar eller snaut 500 kroner i året.

> Les også: Suverene og gratis bildetjenester

Online sikkerhetskopi anbefales

Vi kan bare oppfordre til at du lagrer filene dine i skyen på den ene eller andre måten.

Det er nemlig fortsatt en av de meste måtene for sikre bildene i tilfelle defekt datamaskin, tyveri eller brann. I tillegg er det også suverent med adgang til filene sine fra nettbrett eller mobiltelefon, uansett hvor du befinner deg.

Kanskje du er interessert i...