Den store guiden til blits

Man får full kontroll over lyset med en ekstern blits, men hvilken modell bør du gå for? Vi har inndelt funksjonene fra de helt nødvendige til de mer eksotiske, så du lettere kan velge. Og vi forteller deg hvordan du får størst glede av investeringen.

11. november 2013

En ekstern blits er noe av det aller mest utbytterike ekstrautstyret du overhodet kan kjøpe til systemet ditt. Det gir en langt flottere belysning av hovedmotivene dine når lyset fra omgivelsene er svakt eller faller feil. Dette gjelder uansett om du fotograferer inne en sen kveld eller ute midt på dagen, hvor sollyset kommer bakfra eller fra siden. Her sørger en blits for at du får optimal eksponering av personene i stedet for et halvmørkt område med tamme farger og utydelige detaljer.

Noen ganger er det selvfølgelig fint med intime portrettbilder tatt i skjæret fra f.eks. et stearinlys, men det er viktig å vite at mye svakt lys også koster på detaljgraden. Kontrasten forsvinner, så f.eks. øyenvipper blir til grove klumper av svart i stedet for fine hår, noe selv et godt kamera med lav støy på høy ISO ikke kan redde. Her vil en ekstern blits med lyset reflektert fra taket sikre deg helt annerledes klare detaljer.

Kanskje du er interessert i...