Spar masse plass på pc-en

Nyere kameraer med høy oppløsning lager enorme raw-filer, men ved å konvertere til et spesielt format på datamaskinen kan du løse problemet – uten at det går ut over kvaliteten. Les også om alle de andre godene som følger med.

21. februar 2013

Det er massevis av fotografiske fordeler ved å ta bilder i raw-formatet, så man kan rette feileksponeringer, rette hvitbalanse uten tap, og redde høylys og skygger uten problemer. Men filene tar en del mer plass enn jpeg og er litt tunge å jobbe med når det kommer til å skulle åpne dem.

Adobe har likevel en smertestillende medisin i form av raw-formatet DNG, som kan komprimere raw-bilder mer effektivt enn kameraet gjør. Det sparer plass, og det er noe man setter pris på dersom man sikkerhetskopierer bildene sine til en backup-tjeneste på nettet. Besparelsen er også et stort pluss når du vil bruke SSD-harddisker uten bevegelige deler, fordi lagringsplass her fortsatt er dyrt. En god SSD-disk på 500 gigabyte koster rundt 3000 kroner, så her kan man ikke flotte seg ukritisk med plassen.

Kanskje du er interessert i...