Gimbal til mobiltelefon

Med en gimbal kan du filme helt uten rystelser. Dette er en DJI Osmo Mobile 2.

© Shutterstock

Derfor bør du ha en gimbal

De to- eller treaksede gimbalene er geniale for å holde kameraet ditt i ro når du filmer. De fåes til både lette mobilkameraer og tyngre system- og speilreflekskameraer.

25. juni 2018 av Mathias Blohm Schytte

Hvis du elsker å filme, kjenner du sikkert til problemet når du kommer hjem og oppdager at opptakene dine har rystelser og kanskje er helt ubrukelige.

Men løsningen er den samme, uansett om du bruker kameraet i mobiltelefonen din eller et profesjonelt kamera til mange tusen kroner.

Det er selvfølgelig snakk om de smarte gimbalene som stort sett tar knekken på rystelser i opptakene dine.

Kineserne er gode gimbalprodusenter

Produsenter som DJI, Zhiyun, Feiyu Tech og Freevision har, i tillegg til deres kinesiske nasjonalitet, alle til felles at de produserer smarte gimbaler til gode priser. 

Dermed kan alle få kloen i en gimbal og raskt få kommet i gang med med videoopptak med nesten profesjonell kvalitet.

Du kan også få gimbaler fra for eksempel norske Flowmotion, men det de kinesiske produsentene som har mye av markedet, noe som ikke er overraskende, siden produktene er av høy kvalitet og fåes til gode priser.

Hva er gimbaler

Gimbaler til større kameraer er generelt en del dyrere enn gimbaler til smarttelefoner.

© Shutterstock

De håndholdte apparatene varierer en del i pris, avhengig av om du skal bruke dem til en lett smarttelefon eller et tyngre system- eller speilreflekskamera.

Til en smarttelefon kan du slippe unna med rundt 1200 kroner, mens du må regne med minst det dobbelte, og ofte også mer, hvis gimbalen din skal kunne bære et noe tyngre kamera.

> Gi mobilkameraet ditt ekstra utstyr

Slik fungerer gimbals

En gimbal er på mange måter en avansert selfiestick. 

Den skiller seg imidlertid ut ved at den har enten to eller tre motorer, som i et gyroskop kompenserer for rystelsene fotografen lager.

Slik fungerer gimbaler

Gimbaler fungerer ved hjelp av gyroskopteknikken.

© Wiki Common
© Shutterstock

Motorene sitter i apparatets akser, og de sørger for å konstant korrigere for rystelser slik at kameraet holdes helt stabilt.

Det betyr i praksis at du faktisk kan kjøre med kameraet, og likevel vil det for seeren på den andre siden se ut som at kameraet er montert på enten hjul eller skinner.

> Les om annet smart fotoutstyr her

Se effekten av en gimbal

I YouTube-videoen nedenfor kan du se to videoopptak av en skateboarder filmet med et GoPro, hvor det i det venstre opptaket blir brukt en gimbal. Forskjellen er tydelig.

Redaksjonen anbefaler: Objektiver til mobiltelefonen

Du får helt nye muligheter hvis du fester et ekstra objektiv på mobiltelefonen din. Da kan du forvandle smarttelefonen din til for eksempel et makrokamera og gå tett innpå detaljene.

Eksterne objektiver finnes i mange varianter, og akkurat nå får du et sett med både makroobjektiv, vidvinkelobjektiv og fiskeøyeobjektiv i én pakke når du tegner et abonnement på Digital FOTO.

> Få tre objektiver til mobilen din til en spesialpris med Digital FOTO. - Se dem her

Kanskje du er interessert i...