Hvis du følger disse 10 rådene, kan minnekortene dine til kameraet leve lenger.

Minnekort til kamera

10 gode tips for å unngå problemer med minnekortet

Med disse enkle rådene om gode vaner kan du minimere risikoen for at minnekortet i kameraet ditt går i stykker.

9. februar 2016

Du setter deg foran datamaskinen, setter i minnekortet i og forventer å se alle de fantastiske feriebildene dine rulle over skjermen. I stedet får du opp en boks med ordet "error". Eller enda verre - kortet helt tomt. Dette må være alle fotografers store skrekk.

Men hvis du lærer deg selv disse gode vanene når du håndterer minnekortet, er ikke risikoen for den typen feil på langt nær så stor.

1. Bruk minnekort og kortleser av god kvalitet 

Man får det man man betaler for, og et minnekort av høy kvalitet er en en god investering. Bruk gjerne en kortleser av samme merke som kortet ditt.

kortleser for minnekort cf sd

Det kan fort lønne seg å investere i en god kortleser til minnekortet. Mange bærbare datamaskiner har også en innebygd kortleser for enten CF-kort eller SD-kort.

2. Formater alltid minnekortet i kamerat

Formater kortet før du skal fotografere. Når du gjør det i kameraet, er du sikker på at formateringen passer til det spesifikke kameraet. Formatering i datamaskinen kan resultere i feilmeldinger.

> Les også: Skal jeg formatere eller slette?

3. Slå av kameraet før du fjerner minnekortet

En av de enkleste men også mest oversette måtene å forhindre feil på, er å skru av kameraet før du fjerner minnekortet. Hvis du glemmer det, risikerer du å fjerne minnekortet mens kameraet fortsatt lagrer filer, noe som kan skade dataene dine.

4. Fjern minnekortet riktig fra datamaskinen

Uansett om du bruker Mac eller PC, må du "be datamasinen om lov" før du fjerner kortet. Hvis du glemmer det, risikerer du feil på dataene dine, eller i verste fall at kortet går i stykker.

5. Slutt å fotografere før minnekortet er fullt

Kameraet forteller deg hvor mange bilder det er plass til på minnekortet, men det er bare et estimat. Hvis du tar ett bilde til når kortet er fullt, risikerer du å ødelegge hele kortet. Det er bedre å etterlate litt ekstra plass på kortet når du likevel skal bytte.

6. Oppbevar minnekortet et passende sted

Støv, fukt og statisk elektrisitet kan skade minnekortet ditt. Ikke bare kast kortet ned i vesken eller dytt det ned i lommen, invester heller en mappe av antistatisk materiale for oppbevaring av minnekortene dine.

Akkurat nå kan du få en smart fotoveske med to numre av Digital FOTO for bare 49 kroner + porto og ekspedisjon. Vesken er særdeles romslig og har flere små rom, hvor du blant annet kan oppbevare minnekortet ditt. Gå rett til tilbudet her.

mappe for minnekort

Det kan fort lønne seg å gå til anskaffelse av en liten mappe for oppbevaring av minnekort, så de ikke blir ødelagt av støv og statisk elektrisitet. 

7. Ikke ta bilder hvis batterinivået er lavt

Batteriet er nesten like viktig som minnekortet. Ikke bruk batteriet helt opp. Hvis batterinivået er lavt, risikerer du å gå tom for strøm mens kameraet er i ferd med å skrive til kortet, og du kan du miste alle filene dine. Bytt batteriet så fort kameraet indikerer lavt nivå.

8. Tenk deg om før du sletter noe

Det er irriterende hvis du klarer å slette feil bilde i farten. Hvis du sletter fortløpende, risikerer du dessuten at minnekortet får problemer. Vent heller med å slette bildene til du har overført dem til datamaskinen - og gjerne først når du har tatt grundig backup.

9. Slutt å bruke minnekortet hvis du får en feilmelding

Uansett hvilken feilmelding du måtte få fra datamaskinen eller kameraet, så bør du slutte å bruke det gjeldende kortet umiddelbart. Sjekk feilen på nettet, spør nettverket ditt eller send det til reparasjon hos forhandleren.

10. Ikke legg alle eggene i samme kurv

Et minnekort har en levetid, og på et eller annet tidspunkt blir det utslitt. Ha alltid flere (nye) kort til rådighet, og hvis kameraet ditt har plass til to kort, kan du ta backup allerede i kameraet. Husk alltid å sikkerhetskopiere - bilder er viktige, og det kan være umulig å gjenskape dem.

Kanskje du er interessert i...