Tips for minnekortet

10 gode tips for å unngå problemer med minnekortet

Med disse enkle rådene for gode vaner, kan du minimere risikoen for at minnekortet ditt får problemer.

9. februar 2016

Du setter deg foran datamaskinen, setter i minnekortet i og forventer å se alle de fantastiske feriebildene dine rulle over skjermen. I stedet får du opp en boks med ordet "error". Eller enda verre - kortet helt tomt. Det må være enhver fotografs skrekk.

Men hvis du lærer deg selv disse gode vanene når du håndterer minnekortet, er risikoen for den slags feil langt fra så stor.

1. Bruk et kort og kortleser av god kvalitet 

Man får det man man betaler for, og et minnekort av høy kvalitet er en en god investering. Bruk gjerne en kortleser av samme merke som kortet ditt.

2. Formater alltid kortet i kamerat 

Formater kortet før du skal fotografere. Når du gjør det i kameraet, er du sikker på, at formateringen passer til det spesifikke kameraet. Formatering i datamaskinen kan resultere i feilmeldinger.

3. Slå av kameraet før du fjerner kortet 

En av de enkleste men også mest oversette måtene å forhindre feil på er å skru av kameraet, før man fjerner kortet. Hvis du glemmer det, risikerer du å fjerne kortet, mens kameraet fortsatt lagrer filer, noe som kan skade data.

4. Fjern kortet korrekt fra datamaskinen 

Uansett om du bruker Mac eller PC må du "be datamasinen om lov" før du fjerner kortet. Hvis du glemmer det, risikerer du feil på dataene dine eller i verste fall at kortet går i stykker.

5. Slutt med fotograferingen, før kortet er fullt 

Kameraet forteller deg hvor mange bilder det er plass til på kortet, men det er bare et estimat. Hvis du tar ett bilde til, når kortet er fullt, risikerer du å ødelegge hele kortet. Det er bedre å etterlate litt ekstra plass på kortet, når du likevel skal skifte.

6. Opbevar kortet et passende sted 

Støv, fukt og statisk elektrisitet kan skade minnekortet dittt. Ikke bare kast kortet ned i vesken eller dytt det ned i lommen, invester heller en vekse av anti-statisk materiale til å oppbevare kortene dine i.

7. Ikke ta bilder hvis batterinivået er lavt 

Batteriet er nesten like viktig som minnekortet. Ikke bruk batteriet helt opp, hvis batterinivået er lavt risikerer du å gå tom for strøm, mens kameraet er i ferd med å skrive til kortet, og du kan du miste alle filene dine. Skift batteriet så fort kameraet indikerer lavt nivå.

8. Tenk deg om, før du sletter noe 

Det er ergerlig hvis du klarer å slette feil bilde i farten. Hvis du sletter løpende, risikerer du dessuten, at kortet får problemer. Vent heller med å slette bildene til du har overført dem til datamaskinen - og gjerne først når du har tatt grundig backup.

9. Slutt å bruke kortet, hvis du får en feilmelding 

Uansett hvilken feilmelding du måtte få fra datamaskinen eller kameraet, så bør du slutte å bruke det gjeldende kortet umiddelbart. Sjekk feilen på nettet, spør nettverket ditt eller send det til reparasjon hos forhandleren.

10. Ikke legg alle eggene i samme kurv 

Et minnekort har en levetid, og på et eller annet tidspunkt blir det utslitt. Ha altid flere (nye) kort til rådighet, og hvis kameraet ditt har plass til to kort, så kan du ta backup allerede i kameraet. Husk backup hele tiden - bilder er viktige, og de kan være umulige å gjenskape.

Kanskje du er interessert i...