Microsoft Surface

Nettbrettet kan kjøre Photoshop CS

Har man et nettbrett, må man i dag nøye seg med å installere apps som er nedtonede utgaver av kjente dataprogrammer, men det vil Microsoft endre på.

19. juni 2012

Microsoft har så langt holdt seg unna å lage egne datamaskiner, og bare levert operativsystemer og annen programvare, men nå vil giganten for alvor ta opp kampen med Apples iPad, og har annonsert to nettbrett. Den største av modellene kjører til og med en full versjon av det kommende Windows 8, så man kan bruke alle de programmene man er vant til fra pc-en. Det vil f.eks. si Photoshop CS og Elements.

Det store nettbrettet, som heter Surface for Windows 8 Pro, veier 903 gram og er 13,5 mm tykk. Til sammenligning veier iPad 652 gram og er 9,4 mm tykk. Til gjengjeld er det innebygd usb 3-port og kortleser til microSD-kort på Microsofts toppmodell. Skjermen er på 10,6 tommer, og det er en innebygd fot her, så modellen kan stå opp på et bord. Surface for Windows 8 Pro får en prosessor fra Intel.

Lillebroren Surface for Windows RT kjører en versjon av Windows 8 som er optimert til bruk på berøringsfølsomme skjermer, og med en vekt på 676 gram og en tykkelse på 9,3 mm minner den størrelsesmessig om iPad. Prosessoren er av typen ARM, som vi kjenner fra iPad og Android-nettbrett. På denne modellen kan man ikke kjøre de samme programmene som på pc-en, men det er innebygd usb 2-port samt kortleser.

Sammen med de nye nettbrettene kan man få et ekstremt smart deksel, som ikke bare beskytter skjermen, men også har innebygd tastatur med berøringsfølsomme områder. Touch Cover er bare tre mm tykt. Man vil også kunne få et såkalt Type Cover på fem mm, som har et tastatur med skikkelige knapper.

Prisene er ennå ikke offentliggjort, men Surface for Windows RT skal komme på markedet når Windows 8 er klar, som forventes å bli på slutten av sommeren. Surface for Windows 8 Pro kommer tre måneder senere.

Kanskje du er interessert i...