Apple iPad 2

Vi har testet iPad 2

Apples nyeste gadget har nå vært på markedet her i Norge i to uker. Det vil si at iPad 2 i realiteten har vært i salg en enkelt dag, for det ble nemlig utsolgt rimelig raskt, men vi slo selvfølgelig kloa i et av de flotte nettbrettene, og etter 14 dagers intenst bruk, er vi klare med en dom.

11. april 2011

Blant de største nyhetene er den kraftige Dual-core A5-prosessoren, som gjør iPad 2 raskere i reaksjonen enn den første iPad-en. Det sees f.eks. godt når man arbeider i en tung (og fantastisk) applikasjon som GarageBand, der den gamle iPad-en henger lenger når man beveger seg rundt i menyer og funksjoner. Spill og fotosamlinger kjøres også raskere og mer glidende, og så er det blitt høyere fart på internett.

Vi besøkte 20 forskjellige websider på henholdsvis den nye og den gamle iPad-en samtidig, og det var mellom fem og 22 sekunders forskjell i ventetid på hver side. iPad 2 var raskest hver gang, men det skal likevel nevnes at den gamle iPad-en ikke var utstyrt med siste nye versjon av Apples operativsystem, men selv med en oppdatering er det god forskjell. Også videoer i spill, grafikk i presentasjoner, videoredigering og mange andre operasjoner kjører bedre på den nye modellen, så det er altså en klar forskjell her, og har man først vent seg til et høyere tempo, er det ikke lett å gå tilbake.

Alle de nye kreftene betyr også at man nå kan bruke iPad til videokonferanse, kalt FaceTime. Man kan så å si ringe til andre iPads og iPhones på et trådløst nettverk, og det virker problemfritt, selv om det er litt påfallende at man ikke kan taste et nummer direkte, men først må opprette en kontakt for å kunne starte en videokonferanse med vedkommende.

Til gjengjeld er ikke de to innebygde kameraene mye verdt. De er gode nok til FaceTime, men bilder blir tatt i en oppløsning på 0,7 megapiksler, og i svak belysning blir bildene voldsomt kornete. Generelt er bildekvaliteten på nivå med en mobiltelefon fra 2006. Litt bedre er det med videofunksjonen, som leverer hederlige opptak i HD-oppløsning. Bilder og video kan med andre ord brukes i en kjapp vending, men heller ikke mer enn det.

iPad 2 er blitt 79 gram lettere og er redusert til en tykkelse på bare ni millimeter. Det høres kanskje ikke ut som den store forskjellen i forhold til forgjengeren, men det betyr faktisk at den nye er mer behagelig å ligge med på sofaen når man skal lese blader eller se film på den lyssterke skjermen på 9,7 tommer, som for øvrig ikke er endret i forhold til den gamle. Den innebygde høyttaleren er derimot forbedret, og man kan fint bruke iPad 2 uten hodetelefoner og fortsatt få akseptabel lyd.

Det er også blitt plass til en rekke andre oppjusteringer, som gyroskop og muligheten for å koble iPad-en til en projektor eller storskjerm via HDMI med en adapterovergang til drøye 300 kroner. Vi er for øvrig svært fornøyde med det suverene Smart Cover, som kleber seg magnetisk til iPad-en og beskytter skjermen når den ikke er i bruk, selv om 579 kroner for skinnutgaven ikke er noen billig fornøyelse.

Konklusjonen er dermed at hvis man som oss er mer glad i gadgets enn gjennomsnittet, kan man trygt investere i den nye modellen. Den fornyer gleden ved å bruke iPad-en i hverdagen, og det i seg selv er jo imponerende. Det gir ennå ingen mening å konsentrere seg om Apples konkurrenter når det gjelder nettbrett. De er rett og slett ikke gode nok ennå.

Har man allerede den gamle utgaven og ikke bryr seg så mye om de mange – men små – oppgraderingene, henger man ikke håpløst langt etter ved å hoppe over en generasjo og vente i cirka 11 måneder på iPad 3, men undervurder aldri følelsen av å ha det siste nye elektroniske leketøyet. Det er herlig!

Kanskje du er interessert i...