Lensbaby Edge 80

Billig snarvei til dyr effekt

Vil du leke med skarphetsplanet, slik at du f.eks. kan lage miniatyr-effekter, krever det vanligvis et objektiv til rundt 11 000 kroner, men nå er det kommet en billigere løsning.

15. februar 2012

Firmaet Lensbaby er kjent for spesielle objektiver som kan vris, så man kan få store områder av bildet uskarp, men den optiske kvaliteten har – helt bevisst – aldri vært spesielt høy, og objektivene har spesielt henvendt seg til dem som gjerne vil ha en effekt hvor bildet ikke stråler av teknisk presisjon.

Men med det nye objektivet, Edge 80, er det gjort litt mer ut av optikken, så man får et objektiv som kan lage helt vanlige bilder med en brennvidde på 80 mm, og så kan man i tillegg knekke det ved hjelp av et eget objektivhus som man må kjøpe i tillegg. Da kan man lage den spesielle tilt-effekten, hvor man flytter skarphetsplanet. Fotogarferer man skrått ned mot et bord, kan man legge skarpheten slik at hele bordet er skarpt. I tillegg kan man lage miniatyreffekt hvis man f.eks. fotograferer en stor plass ovenfra.

Objektivet har en lysstyrke på F2.8 og en blender med hele 12 lameller. Det må brukes med Lensbabys spesielle objektivhus, som skrus på kamerahuset. Edge 80 kan så skyves ned i objektivhuset. Og man slipper litt billigere unna enn med et ekte tilt/shift-objektiv, som fås for rundt 11 000 kroner og over. Ut fra den amerikanske prisen regner vi med at Edge 80 vil koste cirka 2500 kroner, mens objektivhuset Composer vil kunne fås for rundt 1650 kroner.

Kanskje du er interessert i...