Møtet mellom USAs presidentpar, Joe og Jill Biden, og tidligere president Jimmy Carter.

Møtet mellom USAs presidentpar, Joe og Jill Biden, og det tidligere presidentparet Jimmy og Rosalyn Carter vekker stor oppsikt. Biden-paret ser nemlig ut som kjemper.

© The Carter Center

Har du sett bildet? Derfor ser Biden-paret ut som kjemper

Det er helt normalt at presidenter møtes og prater politikk på tvers av generasjonene, men bildet fra dette møtet er alt annet enn normalt. Sammenlignet med Carter-paret ser nemlig Biden-paret ut som kjemper. Dette er forklaringen.

Det var mange som fikk morgenkaffen i halsen da de leste om møtet mellom USAs presidentpar, Joe og Jill Biden, og den tidligere presidentfruen Rosalyn Carter og president Jimmy Carter.

Det var ikke selve møtet som fikk dem til å sperre opp øynene, men derimot bildet fra møtet.

Størrelsesforskjellen mellom det nåværende og tidligere presidentparet er mildt sagt enorm, men det finnes faktisk en fornuftig forklaring på dette.

> Les også: Langt unna eller nær? Slik lurer perspektivet deg

Fotografen sov i timen

Innen fotografering finnes det en grunnregel som sier at perspektivet endrer seg med avstanden til motivet.

I denne situasjonen har fotografen mest sannsynlig vært veldig nær parene, og derfor har han/hun valgt å bruke en kraftig vidvinkel. 

Men vidvinkelobjektivet er på ingen måte det beste valget, for det oppstår en del forvrengning når fotografen er nær motivet – og særlig når sentrale elementer er plassert på siden av bildet.

Fotografen som dokumenterte møtet, har sannsynligvis brukt et vidvinkelobjektiv, for eksempel Nikon 14–24 mm eller et Canon 16–35 mm. https://digital-foto.no/fotoutstyr/objektiv/derfor-ma-du-kjenne-disse-5-brennviddene

Begge vidvinkelobjektivene er ekstremt populære blant fotojournalister som tar portretter og vil komme seg innpå motivene sine selv om det kan være trangt om plassen – men i visse tilfeller kan det gå fryktelig galt.

En av de mest fremtredende egenskapene til vidvinkelobjektivet er nemlig at det forstørrer elementene på siden av bildet – og det er her feilen ligger.

Derfor er ikke vidvinkelobjektivet det beste valget i en slik situasjon, for resultatet blir at størrelsesforholdet lurer deg grundig.

> Les også: Derfor må du kjenne til disse fem brennviddene

Dette burde fotografen gjort:

Fotografen valgte mest sannsynlig vidvinkelobjektivet fordi det var trangt om plassen i rommet der bildet skulle tas, men det ville vært bedre å velge et teleobjektiv eller zoomobjektiv.

Et teleobjektiv eller zoomobjektiv trekker nemlig elementene i bildet sammen, slik at det ser ut som personene er nærmere hverandre og kameraet enn de egentlig er.

Det ville altså gitt et langt mer realistisk resultat hvor størrelsesforholdet mellom personene ble naturtro, men da ville ikke fotografen fått med så mye av omgivelsene.

Denne historien er altså et godt bevis på at selv om du står på nøyaktig samme sted, kan du få svært forskjellige bilder med forskjellige brennvidder.

Kanskje du er interessert i...