Få optimale farger til bilder på tv

Fra fabrikken er tv-er ofte innstilt til kraftige farger og høy kontrast. Det ser flott ut, men gir ikke noen særlig naturlig gjengivelse. Skal du vise frem bilder på den store skjermen, bør du derfor justere lys, kontrast og farger.

13. juni 2013

En moderne flatskjerms-tv er opplagt til å vise frem de beste bildene på, da man kan se dem i stort format og høy oppløsning. Som standard er mange tv-er likevel innstilt til å vise svært kraftige farger med høy kontrast. Det ser flott ut når tv-en står i butikken, men gjengivelsen er ikke så korrekt. Vil du ha det beste ut av bildene dine, må du derfor justere tv-en, så gjengivelsen blir så naturlig som mulig.

Det er forskjellig fra fabrikant til fabrikant og fra modell til modell, hvordan man justerer bildet og hvilke muligheter man har, men du må inn i tv-menyen for å justere. På de fleste tv-er kan du velge mellom forskjellige visningsprofiler. Ofte vil gjengivelsen være mest naturlig hvis du velger en profil som heter Film, Kino eller lignende. Alternativt kan du velge en som heter Naturlig. Slå deretter av automatiske funksjoner som dynamisk kontrast, støyreduksjon, automatisk skarphet, fargeforbedring og lignende.

Nå er du klar til å finjustere tv-en. Under her finner du et testbilde vi har laget, som du kan bruke til å justere etter. Lagre det f.eks. på en usb-nøkkel som du setter i en usb-port på tv-en, og hent så bildet frem på skjermen. Regn ikke med at du kan få tv-en til å vise alle deler av testarket optimalt, men bruk det til å få frem den best mulige gjengivelsen på tv-en din.

NB! Husk å stå på vanlig synsavstand når du justerer.

1) Bakgrunnen skal fremstå nøytralt grå. Er tonen for kald eller varm, kan du ofte justere i menyen under et punkt som heter fargetemperatur, fargetone eller lignende.

2) I toppen av testbildet er det et felt med 11 forskjellige toner fra hvitt til svart. Du bør helst kunne skille alle de 11 feltene fra hverandre. Justér på bakgrunnslys, kontrast og lysstyrke for å optimere gjengivelsen.

3) Skal bildet være optimalt, bør man helst kunne se fem forskjellige toner av henholdsvis rød, grønn og blå samt se tre litt mørkere firkanter i det oransje feltet. Bruk funksjoner som fargemetning eller farger til å justere, så du kan se flest mulige detaljer uten at fargene blir for matte.

4) Nederst i testbildet skal bokstavene helst stå uten lysende kanter rundt seg. Her bruker du innstillingen skarphet til å justere, så bokstavene ser skarpe ut uten å ha stygge kanter.

Kanskje du er interessert i...