Nå kommer Ultra HD

Glem alt om små tv-er på 50 tommer med Full HD. Dobbelt så store skjermer er på vei, med en vill oppløsning som er fire ganger høyere. Teknologien er helt ny, men har mange fordeler som man kan få glede av i dag.

20. mars 2013

Når du sitter i en myk, rød lenestol i en av de mest moderne kinosalene og nyter premierefilmen, er det sannsynligvis på et lerret som viser filmen i en fire ganger så høy oppløsning som Full HD-tv-en din. Oppløsningen heter 4K og er på hele 4096 x 2160 piksler. Det heter det fordi antallet loddrette linjer er på vel 4000 piksler i bredden, forkortet 4K.

Nå er denne heftige standarden så smått i ferd med å snike seg inn på tv-en foran lenestolen hjemme, for kjempetv-er på over 80 tommer med 4K-oppløsning tilbys allerede av flere produsenter. Offisielt heter standarden Ultra HD. For at en tv skal kunne skryte av det, må det kunne levere en oppløsning på minst 3840 x 2160 piksler, altså litt mindre enn 4K, som er kino-standard. Her er lerretet litt bredere enn produkter til hjemmebruk, men i denne spede fasen er det mange – også produsenter – som vil forveksle de to standardene.

Les mye mer om 4K og Ultra HD

Kanskje du er interessert i...