Ultimat oppgradering av smarttelefonen

Med lanseringen av modellene DSC-QX10 og DSC-QX100 går Sony helt nye veier. Teknologien kan gjøre kompaktkameraet overflødig.

9. september 2013

Smarttelefoner overtar i større og større grad markedet fra billige kompaktkameraer. Telefonenene har likevel fortsatt problemer med å henge med på områder som bildekvalitet i svakt lys, og det mangler optisk zoom og bildestabilisering. Det dilemmaet mener Sony å å ha funnet den perfekte løsning på med QX-systemet.

QX er en kameraenhet som både har en stor bildebrikke, optisk zoom, bildeprosessor, batteri og minnekort, slik at det faktisk bare er skjermen som mangler. Det er her at en smarttelefon eller et nettbrett kommer inn i bildet. Via wi-fi og en gratis app fra Sony kan du nemlig bruke og innstille QX-enheten på skjermen, akkurat slik du er vant til på et normalt kompaktkamera. Det største forskjellen er at du kan holde kameraenheten oppe eller nede i skjeve vinkler og så fjernutløse dem fra skjermen på smarttelefonen.

Toppmodellen DSC-QX100 har faktisk akkurat samme innmat som det kraftige kompaktkameraet RX100 II, så du får altså en relativ stor sensor med en oppløsning på 20,2 megapiksler og høy bildekvalitet. Objektivet er også det samme, med en lysstyrke fra F1.8 og 3,6x optisk zoom, og så får man altså alt dette til en litt lavere pris. QX100 koster 3700 kroner mens det tilsvarende kompaktkameraet koster 5295 kroner. Den minste modellen DSC-QX10, som kan fås for 1800 kroner, har 10x optisk zoom og en sensor med en oppløsning på 18,2 megapiksler. QX-systemet benytter for øvrig også NFC-teknologi, slik at kamera og smarttelefon automatisk begynner å kommunisere når de plasseres inntil hverandre. Systemet fungerer også til f.eks. iPhone, så det er altså ikke nødvendig å kjøpe en telefon fra Sony.

Kanskje du er interessert i...