Test av Olympus mju 1050 SW

Vil man ha et kompakt kamera som tåler nesten alt, er det ikke mye å velge imellom. Men pass på uansett. Alt etter hvordan det skal brukes, kan denne typen actionkameraer enten være det rette valget eller et klart feilkjøp.

23. februar 2009

Tenk deg å ha et digitalkamera som tåler nesten alt. Ta det med deg i slalåmbakken og hard kulde, i kraftig troperegn, bitende sandstormer eller en tur under vann. Olympus mju 1050 SW kan tåle alt dette, og allikevel koster det bare 2795 kroner.

Det tøffe mju-kameraet er utstyrt med en helt ny Tapfunksjon, som kan slås på og av i menyen. Det betyr at du i tillegg til de vanlige knappene og menyene kan velge å stille kameraet ved å slå lett til det på sidene, ovenfra eller på baksiden. Gir man f.eks. kameraet et lett slag på høyre side, kommer blitsmenyen fram, og ved å slå til det flere ganger finner man fort fram til den ønskede innstillingen. Fordelen er at kameraet dermed kan betjenes rimelig enkelt med f.eks. votter på. En smart funksjon, da man unngår å få kalde fingre om vinteren. Og en ting er sikkert; det vekker oppsikt når man slår på kameraet.

Kraftig og svært langsomt

Vi finner raskt ut at kameraet er like robust som Olympus lover i brosjyren. Også Tap-funksjonen virker fint, men funksjonen har den ulempen at den gjør kameraet tregere, fordi det for hvert slag kommer en forklarende tekst opp på skjermen. Selv med Tap avslått er 1050 SW likevel tregt, noe som er irriterende for et actionkamera. Oppstartstiden er på hele 4,7 sekunder før man er klar til første bilde. Er bildet tatt i beste jpeg-kvalitet, tar det hele 5,6 sekunder før man kan ta neste bilde.

Autofokus er også treg og suppleres ikke med hjelpelys til auto fokus. Kameraet har både ansikts- og smilegjenkjennelse, men er tregt her også.

Les resten af artiklen i DIGITAL FOTO nr. 03/2009

Kanskje du er interessert i...