Canon-logo

Canons hovedsete ligger i den japanske byen Oota.

© Shutterstock

Alt om kameragiganten Canon

Det japanske kameraselskapet Canon omsetter for milliarder og favorittmerket til svært mange fotografer, men hva er det som gjør Canon spesielt? Det kan du lese om her.

I mer enn 80 år har Canon levert kameraer og objektiver til hele verden, og kameraselskapet har i dag mer enn 187 000 ansatte på verdensbasis.

Canon har med andre ord blitt en enorm kameramastodont opp gjennom årene, fordi mange fotografer elsker kameraene deres – og det med god grunn.

Canon lager nemlig mange kritikerroste produkter som bygger på mange år med erfaring. 

Her kan du lese om Canons historie, produkter og kameraserier.  

Kort om Canons historie

Canon ble grunnlagt i 1937, og til å begynne med fikk selskapet navnet Seikikōgaku kenkyūsh, men etter 10 år ble navnet endret til det litt enklere Canon – slik vi kjenner det i dag.

Det aller første Canon-kameraet ble lansert i 1937, og det var et 35 mm-kamera ved navn Kwanon.

Kwanon-kameraet var en kopi av et Leica-kamera som hadde fått mye internasjonal anerkjennelse. 

Linsene i Kwanon-kameraet var faktisk også laget i samarbeid med en av nåtidens største konkurrenter – nemlig Nikon.

Siden da har Canon endret forretningsmodell, må vi kunne si. De har nemlig gått fra å se over skuldrene til andre til selv å være pionerer som andre merker ofte henter inspirasjon fra.

> Les også: Dette er de beste kameraene akkurat nå

Canons første kamera – Kwanon

Canons første kamera fra 1937 ved navn Kwanon.

© Canon

De største på markedet

I flere år har Canon dominert markedet og vært den definitive tungvekteren når det gjelder flest solgte kameraer på verdensbasis.

Canon dominerte det globale markedet i 2020 og sto for nesten halvparten av det totale salget av digitalkameraer med rett over 45 prosent.

De siste årene har Canon solgt omkring 15 millioner kameraer hvert år, og det er faktisk bare en femtedel av det de solgte for for bare 10–20 år siden.

Salget av digitalkameraer har nemlig falt drastisk i takt med at salget av smarttelefoner har økt.

Produsenten har likevel fortsatt årlige inntekter på omkring 32 millarder dollar, men omsetningen var langt større hvis vi går 10–20 år tilbake i tid.

Les også: Canon lanserer ny konkurranse for ambisiøse amatørfotografer

Statistikk over fleste solgte kameraer i 2020.

Ifølge det tyske selskapet Statista, som spesialiserer seg på markeds- og forbrukerdata, var Canon kameraselskapet som solgte aller flest kameraer i 2020. Canon sto for 45,4 prosent av det totale salget. Deretter kommer Sony og Nikon med nest flest solgte kameraer på verdensbasis.

© Statista

En oversikt over de mange forskjellige produktene

Underveis har Canon utvidet sortimentet sitt betraktelig, og det betyr at Canon i dag blant annet produserer kameraer, objektiver, skrivere, kalkulatorer og projektorer.

Hvis vi bare fokuserer på Canons kameraer, er selskapet best kjent for seriene EOS, Powershot og IXUS.

EOS-serien

EOS-serien er Canons eldste serie. Den kom i 1987 og fokuserer utelukkende på speilreflekskameraet og speilløse kameraer. 

Det første kameraet i EOS-serien var Canon EOS 650, som ble introdusert i mars 1987. Canons første EOS-kamera var et speilreflekskamera, og som noe helt nytt hadde kameraet autofokus.

Autofokusering var det nyeste skuddet på stammen på midten av 1980-tallet, og på midten av 1990-tallet kom det første digitale speilreflekskameraet i EOS-serien.

Det var Canon EOS DCS 3, som ble lansert i samarbeid med Kodak. Her kunne man for første gang legge bildene over på en datamaskin og se bildene på en monitor.

Canon EOS DCS 3 hadde imidlertid ingen skjerm du kunne se bildene du tok, på. For å se dem måtte du dermed vente til du kunne åpne dem på datamaskinen.

I dag lanseres det fortsatt Canon-kameraer i EOS-systemet. Det gjelder for eksempel de kritikerroste kameraene Canon EOS-1D X Mark III og Canon EOS R5.

Canon EOS R5

Canon EOS R5 har en oppløsning på 44,8 megapiksler og kan filme i 8K. Canon EOS R5 ble lansert sommeren 2020.

© Shutterstock

Powershot-serien

Senere kom Powershot-serien i 1996, som er Canons serie med digitale kompaktkameraer uten byttbart objektiv.

Det første kameraet i denne serie var Canon Powershot 600, og her ble klart at Canon fokuserte mye mer på 90-tallets tendenser, hvor alt skulle være digitalt og svært kompakt.

Siden da har det blitt lansert mange kompaktkameraer i Powershot-serien. Det gjelder blant annet Canon Powershot G9 X Mark II og Canon Powershot G7 X Mark III.

IXUS-serien

IXUS-serien ble lanseret i 2000, og da var det fokus på at kompaktkameraene skulle være enda mindre enn konkurrentenes.

Kameraene skulle være så små og lette at det var enkelt å ta dem med i lommen. 

De neste årene kom det en rekke IXUS-kameraer som var enda mer kompakte enn de man kunne kjøpe i Powershot-serien.

Det har ikke kommet noen kameraer i IXUS-serien siden 2017.

Utstyrsguiden inneholder flere hundre anmeldelser av fotoutstyr. Her kan du få rask oversikt og ta en snarvei til ditt neste fotokjøp.

Powershot-kamera fra Canon

De nyeste kameraene i Powershot-serien har fokusert sterkt på det økende antallet vloggere som vil ha små og kompakte kameraer som kan filme i høy oppløsning.

© Shutterstock

Kanskje du er interessert i...