Nikon D780
Kamerautstyr på bord

2020 var fullt av nytt og intelligent kamerautstyr. Vi prøver å gni på krystallkulen for å se hva 2021 kommer til å by på av tendenser. 

© Nikon

Dette må du holde øye med i det nye året

Det har skjedd veldig mye innenfor kamerateknologi de siste årene, og det er på ingen måte over. Her får du tankene våre om hva som vil komme i 2021.

I 2020 føk oppløsningen i et fullformatkamera et godt stykke over 60 megapiksler, og autofokuseringen ble enda mer avansert.

Og mon tro om ikke også 2021 vil by på kameraer med mye spennende teknologi? Her får du tankene våre om hva du må holde øye med i 2021.

1. GoPro fortsetter den vanvittige utviklingen
2. Droner som matcher den nye lovgivningen
3. Fortsatt speilløs dominans på markedet
4. Filene blir mindre

1. GoPro fortsetter den vanvittige utviklingen

GoPro er verdensledende på actionkameraer, og 2020 var nok et sterkt år. GoPro Hero 9 Black kom nemlig i salg, og vi var enige med stort sett alle andre anmeldere – det nye actionkameraet tar rotta på konkurrentene.

GoPro Hero 9 Black kom blant annet med 4K-video, og nok en gang hadde bildestabiliseringen i kameraet blitt oppgradert, slik at små og store rystelser ble nøytralisert enda bedre.

Hvis GoPro følger det normale mønsteret sitt for utgivelser, vil GoPro Hero 10 Black komme til høsten, og GoPro Hero 10 Black blir dermed det tiende actionkameraet i Hero-serien.

Derfor vil det bli spennende å se hvilke nye funksjoner som blir integrert i jubileumsutgaven.

Senest har Hero-serien fokusert på at det skal være lettere å ta opp seg selv med en ekstraskjerm der du alltid kan se deg selv.

Men også slow motion og time lapse forventes å bli integrert enda bedre i GoPros actionkameraer, så det blir enklere å lage lange videoer som viser et tidsforløp enormt sakte eller i økt tempo.

>Les også: Hvilket GoPro-kamera bør jeg velge?

GoPro Hero 9 Black

GoPro Hero 9 Black tar bilder på hele 20 megapiksler, og modellen har også en skjerm foran som gjør det enklere å ta selfie-videoer. Det blir spennende å se hva GroPro Hero 10 Black kan.

© GoPro

2. Droner som matcher den nye lovgivningen

Med de nye dronereglene som trådte i kraft på begynnelsen av 2021 i EU, er det et kappløp blant droneprodusentene for å levere nye droner med enda mer fokus på sikkerhet.

Sikkerhet er nemlig det viktigste i de nye reglene, og derfor vil droneprodusentene mest sannsynlig prøve å gjøre dronene enda mer intelligente, så de kan registrere overflyvning av personer bedre.

Dronene blir gradvis bedre på å hjelpe operatøren som flyr dronen, og som en følge av EUs fokus på sikkerhet forventes det at det blir enda enklere å fly nye droner, og at de blir enda bedre på å advare om potensielle farer.

Vi satser på at DJI vinner det kappløpet, men uansett vinner blir det interessant å se hvordan droneprodusentene har tolket de nye reglene, og hva dette vil bety for utseendet og funksjonene til dronene.

Les også: Nye droneregler i 2021

Drone flyr i solnedgangen

De nye EU-reglene har som formål å gjøre det enklere å fly drone i hele Europa, men tross et felles regelverk kan det likevel være forskjeller i de enkelte landene. Les deg derfor alltid opp på dronereglene i det landet du reiser til.

© Shutterstock

3. Fortsatt speilløs dominans på markedet

Etter hvert har fordelene med de speilløse systemkameraene blitt så store at vi ikke kan forestille oss å gå tilbake til speilreflekskamera. Autofokuseringen er mye mer avansert og går helt ut til kantene av bildene, du kan fotografere helt lydløst, og i søkeren ser du bildet slik det blir.

Tross et par få fordeler, som forbedret batterikapasitet og en søker som er helt uten forsinkelse, virker speilreflekskameraet langt på vei gammeldags når man er vant til et moderne speilløst kamera.

Vi forventer derfor at de aller fleste produsentene utelukkende kommer til å satse på speilløse systemkameraer i 2021.

Sony Alpha 7

Sony har tatt en stor del av markedet fra blant annet Canon og Nikon med sin Alpha 7-serie med speilløse fullformatkameraer. Det skal bli spennende å se hvordan konkurransen mellom de store aktørene på markedet blir. Vi håper på flere speilløse systemkameraer der kvaliteten overgår prisen, i det kommende året. 

© Shutterstock

4. Filene blir mindre

Mange mobiltelefoner kan lagre bilder i HEIF-formatet, som tar opp rundt halvparten av plassen jpeg gjør, uten at det går ut over kvaliteten.

Men det ser også ut til at kameraprodusentene har fått opp øynene for HEIF-formatet, som vi forventer å se i enda flere speilløse systemkameraer i løpet av 2021.

Et av kameraene som støtter filformatet på nåværende tidspunkt, er Canons flaggskip EOS-1D X. Mon tro om ikke HEIF-formatet sakte blir integrert i også nye og mindre modeller.

> Les mer om det imponerende Canon EOS-1D X Mark III her. 

Kanskje du er interessert i...