Fremtidens kamera med mange gigapiksler er laget

Amerikanske forskere har tatt utradisjonelle metoder i bruk for å oppnå en forrykende høy oppløsning. Fokussystemet er også spesielt.

25. juni 2012

En gruppe forskere fra blant annet amerikanske universiteter har laget et helt spesielt kamerasystem med en så skyhøy oppløsning, at pikselracet blant de normale kameraprodusentene blir satt fullstendig i skyggen.

Det nye Aware-kameraet er under full utvikling og byr allerede nå på en oppløsning på omkring to gigapiksler – altså 2000 megapiksler. I tillegg ventes det at det senere i år kommer en ny modell med mellom fem og ti gigapiksler. Systemets teoretiske grense er på omkring 50 gigapiksler.

Den vanvittige oppløsningen kan la seg gjøre fordi systemet benytter en lang rekke uavhengige bildebrikker som ser motivet gjennom den samme optikken. De små kameraene er plassert i en bue så alle kan være rettet inn mot det optiske midtpunktet. En annen usedvanlig fordel ved denne spesielle konstruksjonen er at hvert delkamera kan fokusere uavhengig av de andre.

Prosjektet blir ledet av Duke University, men det deltar også forskere fra University of Arizona samt University of California San Diego. Bedrifter som Aptina, Raytheon, RPC Photonics og Distant Focus Corporation er også med på å bygge fremtiden. Du kan lese mer om det usedvanlige Aware 2-kameraet her.

Kanskje du er interessert i...