Google Art Camera

Googles nye superkamera skal bevare kjente malerier

Du har kanskje allerede sett noen av de uvurderlige verkene fra noen av tidenes største billedkunstnere som Vincent van Gogh og Claude Monet - kanskje ikke.

19. mai 2016

Uansett har Google nå sørget for at man til evig tid vil kunne studere de flotte verkene på nært hold digitalt. med prosjektet Google Art Camera

Det nye Google Art Camera er spesialbygd for å ta bilder i en så ufattelig høy oppløsning, at det kalles et "gigapiksel"-kamera, fordi de ferdige resultatene er på over en milliard piksler.

Med andre ord kan du komme helt utroligt tett på malerienes detaljer.

Sikrer arven

Så store bilder kan naturligvis ikke tas med et enkelt knips. Derfor er hvert enkelt bilde stacket av hundrevis av nærbilder, som det robotstyrte kameraet setter sammen med et snedig laser- og sonar-basert system.

Deretter blir det store puslespillet lagt digitalt, og alle bildene settes sammen til ett kjempestort bilde.

Google Art Camera er imidlertid ikke bare en teknisk oppvisning. Det er også en smart og praktisk løsning, som museer verden over nyter godt av.

Formidler kunst til flere

Mange av de verdenskjente maleriene er utsatt, når det kommer til lys og fukt.

Med denne løsningen kan museer vise fram maleriene for flere og samtidig ta så store hensyn som mulig for å bevare dem.

Av samme grunn er en stor utvidelse av prosjektet på vei, så en real flåte av kameraer skal på turné til kunstmuseer verden over, så kunsten kan bevares for ettertiden.

Du kan se mer om Googles nye mega-kamera her:

Kanskje du er interessert i...