Kameratest: Den tøffe mellomklassen

Kameratest: Den tøffe mellomklassen

Systemkameraet har endret seg fra å være et alternativ til speilreflekskameraer til å være en direkte trussel. Men hvordan klarer de seg når man tester dem mot hverandre?

Debatten om speilreflekskamera kontra speilløse alternativer raser som aldri før.

Er systemkameraet framtiden, eller har speilreflekskameraet fortsatt livets rett til tross for høyere pris, vekt og størrelse?

Vi har testet 7 kameraer i begge kategoriene fra produsentene Canon, Fujifilm, Nikon, Olympus, Panasonic, Pentax og Sony. Felles for alle, er at prisen ligger under 14 000 kroner.

Fordeler og ulemper

Speilreflekskameraets store styrke har alltid vært søkeren og den raske autofokusen.

Systemet med et speil og et prisme som vinkler motivet direkte opp i søkeren uten forsinkelse, har gjort denne kameratypen til den foretrukne blant entusiaster og proffene – ikke minst fordi søkerbildet også er herlig lyst.

Det er flere muligheter når det kommer til objektiver til DSLR, og kitobjektivet er ofte mer anvendelig her enn på systemkameraet. Omvendt er systemkameraet mindre, lettere og generelt mer kompakt, noe som gjør det populært for fotografen på farten.

De nye elektroniske søkerne i systemkameraene viser eksponeringen nøyaktig slik den blir blir, inkludert fargemetning. De har tydelig ansiktsgjenkjenning og kan i tillegg brukes til filming, noe speilreflekssøkerne ikke kan.

Generelt høy kvalitet

I testen vår i Digital FOTO 11/2016 kan du se hvordan sju aktuelle modeller klarer seg, og det er knallhard kamp om de beste plasseringene.

Selv den billigste modellen gjør det overbevisende godt. På skalaen vår fra 1-10 scorer alle kameraene mellom 8,5 og 9, og alle har de til felles at bildekvaliteten imponerer.

Kameraene i testen er: Canon 80D, Fujifilm X-E2S, Nikon D7200, Olympus PEN-F, Panasonic Lumix DMC-GX8, Pentax K-3 II og Sony Alpha a6300.

Som abonnent kan du lese hele testen ved å laste ned pdf-en øverst på siden.

Kanskje du er interessert i...