Knips først – fokuser senere

Det tradisjonelle kameraet blir virkelig utfordret av en helt ny type bildebrikke som fjerner en rekke av de innstillingene vi må bruke tid på i dag, og første modell kommer allerede senere på året.

23. juni 2011

Det lille amerikanske firmaet Lytro er på vei med litt av en revolusjon innen kamerateknologi, som fullstendig fjerner fokuseringen fra fotograferingsprosessen. I stedet for bare å registrere farger og lysstyrke som tradisjonelle kameraer, vil Lytros kamera også kunne registrere lysretningen. Det skal gjøre det mulig bare å fyre løs uten først å måtte fokusere, og så kan man etterfølgende plassere fokus når man redigerer eller ser bildene på datamaskinen. I tillegg til å plassere fokus kan man bestemme dybdeskarpheten, slik at blenderinnstilling blir overflødig.

Da det ikke er noen autofokus som skal stille skarpt før bildet tas, vil kameraet også reagere raskere enn vi er vant til fra tradisjonelle kameraer. Teknologien, som Lytro kaller Light Field, skal også gjøre det mulig å foreta imponerende 3-d-opptak og å ta bilder i svak belysning uten bruk av blits.

På Lytros hjemmeside kan du se et bildegalleri med bilder tatt med Light Field-teknologien. Her kan man klikke hvor som helst i bildene for å endre fokus. Ifølge USATODAY.COM, som har snakket med firmaets grunnlegger Ren Ng, vil den første modellen komme i salg på slutten av året, og både kameraets størrelse og pris vil være sammenlignbare med de kameraene vi kjenner i dag.

Kanskje du er interessert i...