PowerShot G1 X

Canon går til angrep med stor sensor

Kompakt flaggskip skal ta opp kampen mot systemkameraene

Så kom endelig Canons svar på alle systemkameraene. Våpenet er et kompakt kamera med stor sensor, i stil med Fujifilms X100, til profesjonelle og krevende fotoentusiaster. Det er ikke snakk om utskiftbar optikk, da Canon i stedet kombinerer den store sensoren i det nye PowerShot-flaggskipet G1 X med et fastmontert zoomobjektiv. Det dekker området fra 28 mm til 112 mm.

Den store bildebrikken måler 18,7 mm x 14,0 mm, som er nesten like stort som i Canons mindre speilreflekser, der APS-C-sensoren er på 22,3 x 14,9 mm. Den er altså over seks ganger større enn den bildebrikken man finner i PowerShot G12, og har en oppløsning på 14,3 megapiksler.

Optikken er ifølge Canon utviklet og produsert etter de samme kvalitetskravene som ligger bak firmaets profesjonelle objektiver med den karakteristiske røde ringen. I tillegg har G1 X den nye bildeprosessoren Digic 5, og man kan ta bilder raw i 14-bit. Alt i alt lover Canon derfor bildekvalitet på speilrefleksnivå.

ISO går opp til 12 800, og man kan ta 4,5 bilder i sekundet. Video tas selvfølgelig opp i Full HD, og helt spesielt er det at det er innebygd Neutral Density-filter i objektivet. Dette gråfilteret gjør det mulig å oppnå langsommere lukkertider i skarpt sollys. Den veiledende prisen vil ligge på 7499 kroner.

Canon introduserer samtidig to nye kompaktkameraer i IXUS-serien. IXUS 500 HS er spesielt interessant, fordi det byr på hele 12x optisk zoom i et tynt kamera, det er bare 19,2 mm tykt. Det dekker området 28 til 336 mm og har en oppløsning på 10,1 megapiksler.

Den andre IXUS-nyheter er 125 HS, som har 5x optisk zoom og dekker området 24 mm til 120 mm. Det har en oppløsning på 16,1 megapiksler. Begge kameraene benytter seg av bakgrunnsbelyste cmos-sensorer samt den nye bildeprosessoren Digic 5 til blant annet å gi bilder med lav støy ved høy ISO. De kan også gjenkjenne opp til 58 forskjellige motivtyper og tar opp video i Full HD. Den veiledende prisen vil bli henholdsvis 2999 og 2299 kroner.

Kanskje du er interessert i...