Fujifilm bygger ut X-serien

De kritikerrroste X100 og X10 har fått nye arvtagere. Med Fujifilms lansering av X100S og X20, er det gode nyheter for både profesjonelle og entusiaster.

8. januar 2013

Fujifilm er nå klar med X100S, hvor det er hele 70 forbedringer å glede seg over i forhold til forgjengeren X100. Autofokus er blitt mye raskere, fordi det er innebygd fasedeteksjon på bildebrikken, og generelt har kameraet kortere ventetid. Man kan f.eks. ta et nytt bilde dobbelt så fort som før, og X100S er også klar til bruk på halve tiden. Menysystemet er også blitt inndelt i faner, slik at man langt fortere kan få innstillt kameraet riktig.

X100S har arvet bildebrikken fra flaggskipet X-Pro1, der den høyere oppløsningen på 16,0 megapiksler og mangelen på et anti-alias-filter sørger for høyere detaljgrad og skarpe bilder. Samtidig kan raw-filer nå tas i 14-bit, som i de beste speilreflekskameraer, så man kan hente frem flere detaljer i høylys og skygger. Den nye bildeprosessoren er med på å gi lavere støy, og den kan også fjerne optiske feil via funksjonen Lens Modulation Optimizer, noe som gir skarpere detaljer i særlig objektivets ytterområder. I tillegg kan du nå ta opp i Full HD med 60 bilder i sekundet.

En av de helt store styrkene ved forgjengeren X100 var den spesielle hybridsøkeren, som er en kombinasjon av en optisk og en elektronisk søker. Den er blitt enda bedre. Først og fremst har den elektroniske delen fått en høy oppløsning på hele 2,35 millioner punkter, så motiv og informasjoner står svært tydelige. Nå kan du også få vist motiver korrekt i den optiske søkeren når du er så tett innpå som 50 cm. Her gikk grense ved 80 cm tidligere.

Hvis det er nødvendig å fokusere manuelt, er det også kommet en rekke kraftige forbedringer. Du har f.eks. funksjonen Focus Peak Highlight, som i søkeren markerer de områdene som står skarpt – perfekt når man arbeider med lav dybdeskarphet eller makro. Fokusringen er dessuten blitt dobbelt så fintfølende, så man kan stille skarpt med høyere presisjon enn tidligere. Prisen for X100S er 9495 kroner.

Kanskje du er interessert i...