Akkurat som man kan bestemme posisjonen av en bil eller båt ved hjelp av gps, kan man også koble lengde- og breddegrader til exifdata i et jpeg-bilde, slik at man etterpå kan se med noen meters nøyaktighet hvor bildet ble tatt. P6000 er først med innebygd gps-antenne, så koordinater blir skrevet rett inn i exif. Dermed kan man se nøyaktig hvor bildene er tatt.
Vi hadde ventet lenge på P6000 og begynte å ta bilder med en gang. Nå indikerte kameraet både 0 graders lengde og bredde. Det vil på vanlig norsk si at bildene skulle være tatt i Atlanterhavet ved Ekvator. Et blikk på lcd-skjermen avslørte at dette ikke var tilfellet. Gps-systemet må først aktiveres, noe det altså ikke er fra fabrikkens side.
Tømmer batteriet
Systemet aktiveres ved å vri innstillingshjulet over på GPS og slå på søkingen. Det tok kameraet noen timer å finne satellittene, men da sees plasseringen på skjermen sammen med nøyaktig lengde- og breddegrad. Når satellittene først er registrert, går det mye raskere senere. Deretter slår man over på vanlig automatikk.

På det normale bildet på lcd-skjermen er det nå et satellitikon. Er det ledsaget av to eller tre streker, er det tilstrekkelig med signal til at plasseringen lagres i jpeg-filen. Er det en strek eller om ikonet forsvinner, kan man fortsatt ta bilder, men da uten gps-opplysninger. Akkurat som man kan bestemme posisjonen av en bil eller båt ved hjelp av gps, kan man også koble lengde- og breddegrader til exifdata i et jpeg-bilde, slik at man etterpå kan se med noen meters nøyaktighet hvor bildet ble tatt.
Systemet virker fint, men det er et par ting å være oppmerksom på. Er gps-funksjonen slått på, ser P6000 også etter satellitter når det er avslått. Det halverer den allerede beskjedne batteriholdbarheten. Den lille gps-enheten virker dessuten bare unntaksvis innendørs.
Les resten af artiklen i DIGITAL FOTO nr. 01/2009