Nikon Coolpix P6000

Nikon Coolpix P6000

Så kom endelig verdern første kamera med innebygd gps. Dermed kan man se nøyaktig hvor bildene er tatt. Vår opplevelse med kameraet begynte likevel pussig nok ved Ekvator, flere tusen kilometer fra redaksjonens testsenter.

2. januar 2009

Akkurat som man kan bestemme posisjonen av en bil eller båt ved hjelp av gps, kan man også koble lengde- og breddegrader til exifdata i et jpeg-bilde, slik at man etterpå kan se med noen meters nøyaktighet hvor bildet ble tatt. P6000 er først med innebygd gps-antenne, så koordinater blir skrevet rett inn i exif. Dermed kan man se nøyaktig hvor bildene er tatt.

Vi hadde ventet lenge på P6000 og begynte å ta bilder med en gang. Nå indikerte kameraet både 0 graders lengde og bredde. Det vil på vanlig norsk si at bildene skulle være tatt i Atlanterhavet ved Ekvator. Et blikk på lcd-skjermen avslørte at dette ikke var tilfellet. Gps-systemet må først aktiveres, noe det altså ikke er fra fabrikkens side.

Tømmer batteriet

Systemet aktiveres ved å vri innstillingshjulet over på GPS og slå på søkingen. Det tok kameraet noen timer å finne satellittene, men da sees plasseringen på skjermen sammen med nøyaktig lengde- og breddegrad. Når satellittene først er registrert, går det mye raskere senere. Deretter slår man over på vanlig automatikk.

På det normale bildet på lcd-skjermen er det nå et satellitikon. Er det ledsaget av to eller tre streker, er det tilstrekkelig med signal til at plasseringen lagres i jpeg-filen. Er det en strek eller om ikonet forsvinner, kan man fortsatt ta bilder, men da uten gps-opplysninger. Akkurat som man kan bestemme posisjonen av en bil eller båt ved hjelp av gps, kan man også koble lengde- og breddegrader til exifdata i et jpeg-bilde, slik at man etterpå kan se med noen meters nøyaktighet hvor bildet ble tatt.

Systemet virker fint, men det er et par ting å være oppmerksom på. Er gps-funksjonen slått på, ser P6000 også etter satellitter når det er avslått. Det halverer den allerede beskjedne batteriholdbarheten. Den lille gps-enheten virker dessuten bare unntaksvis innendørs.

Les resten af artiklen i DIGITAL FOTO nr. 01/2009

Kanskje du er interessert i...