Panasonic Lumix DMC-G1

Panasonic Lumix DMC-G1

Her er kameraet som virkelig seriøst forsøker å bygge bro mellom speilrefleks- og kompaktkameraverdenen. Det er også det første kompaktkameraet med utskiftbar optikk. Om det er revolusjon i den digitale historien kan du lese her.

22. januar 2009

På den store Photokina-messen i Tyskland kunne Panasonic presentere høstens mest omtalte kamera. Med Lumix G1 blir styrkeforholdet mellom tradisjonelle speilreflekskameraer og kompaktkameraer i den grad utfordret, og kameraet er en av de mest ambisiøse modellene vi har testet på lang tid.

G1 er faktisk det første kompaktkameraet i verden hvor man kan skifte imellom forskjellige objektiver, til og med av høy kvalitet. Forskjellen på et klassisk speilreflekskamera og G1 er at man her har fjernet speilet og den optiske søkeren og har erstattet dem med en elektronisk søker og live view via lcd-skjermen.

Fokusering gjøres i G1 ved hjelp av kontrastdeteksjon. Med denne funksjonen gjennomsøkes bildet for kontrast områder, og så stilles fokus til de utvalgte kontrastovergangene fremstår helt skarpt.

Helt nytt kamerasystem

Med G1 lanserer Panasonic systemet Micro Four Thirds, som de har utviklet i tett samarbeide med Olympus. Det interessante ved Micro Four Thirds-systemet er blant annet at kameraet fysisk måler og veier en del mindre enn selv det aller minste speilreflekskamera som finnes på markedet i dag, Olympus E-420.

Selve bildesensoren i G1 er på samme størrelse som en normal Four Thirds-sensor, som har et bildeareal på 17,3 x 13,0 mm. Men det som skiller Micro Four Thirds-systemet fra vanlige Four Thirds-kameraer, er at G1 har 50 prosent kortere avstand fra objektivfatningen til bildesensoren, samtidig som diameteren på objektivfatningen er blitt redusert med seks mm. Endelig har selve objektivfatningen fått hele 11 elektriske kontakter i stedet for de normale ni.

Resultatet er at G1 er blitt et virkelig kompakt kamera, uten at dette har gått ut over ergonomien, som er svært god. Den største faren ved denne nye konstruksjonen er etter vår vurdering at man langt lettere kan være uheldig og komme til å berøre biledsensoren når man skifter imellom objektiver.

I begynnelsen var vi litt skeptiske da vi hørte nyheten om at den optiske søkeren og speilet i G1 var erstattet av en lcd-skjerm med live view og en elektronisk søker. Hittil har markedets elektroniske søkere nemlig vært av dårlig kvalitet, der man i beste fall såvidt kunne ane bildene i dagslys, mens man i verste fall ble utsatt for svært uskarpe bilder hver gang en del av motivet beveget på seg. Disse bange anelsene fikk dette nye kameraet likevel satt en effektiv stopper for på bare noen få minutter.

Den elektroniske søkeren i G1 har en oppløsning på hele 1,4 megapiksler, og bildet blir oppdatert 60 ganger i sekundet. Denne søkeren er faktisk mer tyde lig enn de minste optiske søkerne vi har sett på de billigste speilreflekskameraene.

Den fleksible lcd-skjermen kan vris i alle vinkler og har en oppløsning på 460 000 piksler. Den er lyssterk, og som en smart finesse skifter kameraet automatisk til den elektroniske søkeren når man setter øyet til søkeren.

En annen ting som plaget oss fra starten, var nyheten om at G1 hadde en autofokus som brukte kontrastdeteksjon, som vanligvis er tregere enn fasedeteksjon, som brukes i speilreflekskameraer. Men også her må vi ta av oss hatten for Panasonics velutførte pionerarbeid. Autofokusen er rask og presis, og den kan måle etter 23 individuelle punkter, som alle kan velges manuelt. Endelig kan man også velge Auto Track ing hvis man vil følge motiver i bevegelse, eller man kan velge ansiktsgjenkjennelsen. G1’s autofokus kan helt utmerket matche et speilreflekskamera i mellomklassen, og det er genialt at man kan velge imellom 23 individuelle punkter. Her kan mange speilreflekskameraer bare levere ni eller 11 punkter.

For å kunne bruke vanlige Four Thirds-objektiver må man kjøpe adapteren DMW-MA1, som koster 1600 kroner. For øyeblikket kan man likevel bare bruke autofokusen med de objektivene som støtter kontrastdeteksjon, og i dag gjelder det seks objektiver, hvorav tre er fra Olympus og tre fra Panasonic. Kameraet mister pusten litt i forhold til speilrefleks når det gjelder antall bilder per sekund. Her klarer Lumix G1 bare tre bilder i sekundet.

Les resten af artiklen i DIGITAL FOTO nr. 02/2009

Kanskje du er interessert i...