Vårt førsteinntrykk av Sony Alpha99

Forrige uke lanserte Sony nye kameraer, og DIGITAL FOTO var med på den europeiske presentasjonen på Island. Se inntrykkene våre av modellene, deriblant det nye full-frame-kameraet Alpha99.

17. september 2012

Med lanseringen av Alpha99 og Cyber-shot DSC-RX1, er Sony nok en gang med i frontlinjen når det handler om kameraer med stor sensor. Begge modellene er nemlig utstyrt med en helt ny bildebrikke på 24,3 megapiksler i full-frame-format. Vi var med på lanseringen i Reykjavik, og har allerede gjort oss noen spennende erfaringer.

Alpha99 er det første full-frame-kameraet med gjennomsiktig speil. Dermed har man alltid live view og tilgang til rask fasedetekterende autofokus – også ved video. Kameraets helt nye hybride autofokus virker høyst effektiv og vil tiltale mange action-fotografer. Søkeren er også blitt forbedret og har en fortrinnlig oppløsning. Mens man tidligere kunne oppleve en flimring i den digitale søkeren, står bildet nå ganske rolig. Kameraet er dessuten overraskende lett, og den fleksible skjermen er helt forbilledlig.

Der Alpha99 avløser tidligere full-frame-modeller fra Sony, er det med DSC-RX1 snakk om en verdenssensasjon. Det er nemlig verdens første kompaktkamera med en bildebrikke i full-frame-format. Dessverre var ikke Sony klar med et ferdig testeksemplar av det lille vidunderet, men vi klarte å slå kloa i en foreløpig versjon, og vi har fått et godt inntrykk av hva kameraet har å by på.

Designmessig legger det seg opp til lillebroren RX100, og ergonomien er ganske god på tross av kameraets lille størrelse. Carl Zeiss-objektivet er på 35 mm med en blender på F2.0, og kan ikke skiftes ut. Til gjengjeld er det en innebygd makrofunksjon, slik at man egentlig har to optikker i en. Knapper og innstillingshjul kjører svært godt, og plasseringen av dem er god.

Vi hadde som nevnt ikke muligheter for å ta bilder med RX1, men det har vi derimot hatt med både Alpha99 og Alpha NEX-6, som er det siste nye skuddet på stammen av systemkameraer.

NEX-6 virker overbevisende. Søkeren er lik den som sitter i Alpha99, og ergonomien er god. I tillegg virker det smart at man har muligheten for å skreddersy kameraets funksjoner ved hjelp av apps som man kan hente på nettet.

Under lanseringen hadde vi muligheter for å prøve de to modellene under forskjellige og til tider ganske barske forhold. Fastvaren er likevel ikke den endelige, og vi ser frem til å teste kameraene så snart den er på plass.

Kanskje du er interessert i...