iPhone 3GS

Første titt på den nye iPhone

Her i DIGITAL FOTO var vi blant de første til å slå kloa i den nye iPhone 3GS fra Apple. Vi anmelder telefonen i et kommende nummer av bladet, men her får du våre første inntrykk av markedets mest omtalte mobiltelefon.

Det er ett år siden den første iPhone kom til Norge, og den nye modellen inneholder en rekke gode forbedringer. Først og fremst er det nå mulig å ta opp video, og det innebygde kameraet er også forbedret. Levende bilder tas opp i VGA-oppløsning i en ganske flott kvalitet med en grei lyd, som overgår stort sett alle mobiltelefoner på markedet. Kvaliteten minner om det man kan få med et godt kompakt digitalkamera. En lekker finesse på den nye iPhone er den innebygde videoredigeringen. Ved å la fingeren gli over skjermen, kan man på få sekunder klippe filmen, slik at f.eks. en kjedelig slutt blir slettet. Deretter er det bare å trykke en enkelt gang på skjermen for å vedlegge den ferdige filmen i en e-post, legge det ut på en hjemmeside eller sende det til YouTube.

Stillbilder tas nå i en oppløsning på 3,0 megapiksler. Det er ikke mye når det skal skrives ut, men sannheten er jo også at bilder man tar med telefonen som oftest brukes digitalt, og her er kvaliteten betraktelig bedre enn med den gamle iPhone. Bildene er detaljerte, har mindre støy, og skarphet og farger er utmerkede for en mobiltelefon. Den helt store nyheten i den sammenheng er muligheten for å ta nærbilder på en avstand av bare ti cm, og her er det også touch-fokus. Det betyr at kameraet stillet skarpt på det stedet i motivet hvor man peker på skjermen.

Apple lover at 3GS er cirka dobbelt så rask som forgjengeren. Dette har vi testet ut på en lang rekke områder, og vi må bare innrømme at telefonen lever opp til alle drømmene våre – også på det området. Både programmer og hjemmesider åpner og kjører langt raskere enn før, og et krevende spill som Need for Speed Underground, som til tider hakket litt på den gamle iPhone, kjører nå helt overlegent, takket være forbedret prosessor og dobbelt så mye ram i telefonen.

Vi har også hatt stor glede av den nye Voice Control, som gjør det mulig å utføre oppringninger og styre musikkdelen ved bare å snakke inn i mikrofonen på selve iPhone eller i den mikrofonen som sitter på de medfølgende hodetelefonene.

Det er mange andre spennende nyheter og forbedringer i Apples nye vidunder, som vi kommer tilbake til i den trykte utgaven av DIGITAL FOTO. Så i første omgang vil vi bare konkludere med at iPhone 3GS er en stor oppgradering som bør få alle teknikkinteresserte til å slikke seg rundt munnen, og husk at prisen ikke er så høy som mange gjerne vil ha det til. Det følger jo ofte med massevis av taletid, SMS, MMS og datatrafikk i abonnementsprisen. 3GS er ikke bare den flotteste og beste mobiltelefonen på markedet. Det er også den kuleste gadgeten akkurat nå.

Kanskje du er interessert i...