IOS 10 støtter raw for iPhone og iPad

IPhone og iPad håndterer RAW med iOS 10

Lett skjult i presentasjonen av iOS 10 lå en oppdatering som får fotografer verden over til å juble. Med iOS 10 kan Apples produkter nemlig både håndtere og fotografere i RAW.

15. juni 2016

Apple-elskende fotografer verden over jubler, etter at det er kommet frem at nyere Apple-produkter med det nye operativsystemet iOS 10 kan fotografere i og håndtere RAW.

Det var ellers ikke noe Apple skrøt av da de presenterte iOS 10 nylig. Kanskje fordi det er en egenskap bare fotografer og fotoentusiaster bryr seg om.

Med RAW-håndtering på bl.a. iPad Pro kan Apples produkter nå virkelig brukes som redigeringsmaskiner for seriøse fotografer.

Bare for nyere enheter

I første omgang blir det bare iPhone 6S, 6S+, SE samt iPad Pro 9,7" som vil ha kunne jobbe med RAW - og da bare via kameraet på baksiden.

Men det gir også en indikasjon på hva som ligger i løypa for iPhone 7. Ryktene vil ha det til at telefonen får et dobbelt-kamera, samt at muligheten for RAW (som mange andre producenter forøvrig allerede tilbyr) tyder mye på et kraftig løft på fotosiden.

Det krever angivelig en tredjepartsapplikasjon for å ha få mulighet til å knipse i råformat. Så langt er det ikke noe som tyder på at Apples egen kamera-applikasjon vil kunne håndtere RAW. Muligheten blir dermed ikke automatisk rullet ut med installeringen av iOS 10.

Det skal også bli mulig å knipse bilder i både RAW og jpg samtidig. Filene blir lagret i Adobes Digital Negative (DNG) filformat.

IOS 10 kommer til høsten, men det er allerede positive tilbakemeldinger å spore fra beta-testerne.

Se høydepunktene fra presentasjonen av iOS 10 her.

Kanskje du er interessert i...